Konopná semínka

Díky mediálnímu tlaku ve vás může představa čehokoliv z konopí vyvolávat asociace s drogami a halucinogenním působením. Semínko však látku tyto stavy vyvolávající neobsahuje, a tedy je můžete klidně konzumovat. Pochází z rostliny běžně nazývané technické konopí, což je odrůda rostliny původem z Asie. U nás se konopí pěstuje již od 17. století.

Co obsahují?

Ceněna jsou pro svůj vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselin. Nalezneme zde např. kyselinu gama linolenovou a kyselinu olejovou. Více o obsažených kyselinách a jejich účincích k prostudování např. zde http://www.uspesna-lecba.cz/konopne-seminko-a-olej/.

Dále obsahují vlákninu, minerály a mnohé vitamíny. Semínko skrývá zhruba shodné zastoupení tuků, bílkovin i cukrů. Z vitamínů lze jmenovat A, B, C, E. Z minerálů je zde hojně zastoupen hořčík, železo, vápník, zinek, jód, chrom a další. Semínka neobsahují lepek, a mohou je tedy konzumovat i lidé na tuto látku alergičtí.

Proč jíst konopná semínka?

  • Esenciální kyseliny v něm obsažené jsou v našem těle důležité např. pro správný vývoj a fungování mozku, reprodukční systémy a metabolismus.
  • Látky obsažené v konopném semínku pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, čímž preventivně působí proti kornatění tepen.
  • Pozitivně ovlivňuje stav vlasů, nehtů a pokožky.
  • Bývá doporučováno při onemocněních ekzémy či lupenkou.
  • Podporuje správnou funkci imunitního systému.
  • Pomáhá udržovat hormonální rovnováhu v těle.
  • Dle některých zdrojů je vhodné též jako prevence Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
  • Pro svůj vysoký obsah proteinů je doporučováno též sportovcům a lidem procházející rekonvalescencí po vyčerpávající nemoci.
  • Více než žádoucí je u těhotných a kojících žen. Má pozitivní vliv na tvorbu mateřského mléka.
  • Na semínko se nevyskytují alergické reakce.

Jak je využít v kuchyni?

Semínka lze je zakoupit již vyloupaná nebo neloupaná. Obě tyto formy můžete klidně konzumovat syrové, pokud vám nevadí chuť či tvrdší konzistence slupky. V tomto případě raději zakupte rovnou vyloupaná semínka. Semínka mají příjemnou oříškovou chuť, a tak by vám jejich pojídání nemělo být na obtíž.

Můžete je chroupat samotná nebo si je přidat na namazaný chléb, vmíchat do salátů, kaší, do jogurtu nebo i do omáček. Hodí se též do ovocných koktejlů nebo si doma můžete připravit konopné mléko. Na 1,5 litru mléka budete potřebovat asi půl hrnku konopných semínek a 3-4 šálky vody. Semínka nechte nejprve zhruba 24 hodin namočená. Během této doby vyměňte dvakrát použitou vodu. Namočená semínka pak umixujte s daným množstvím vody. Dle chuti můžete nápoj přisladit nebo do něj přidat ovoce.

Ideální variantou je konzumace konopného semínka denně v množství 1 až 2 polévkových lžic. Je důležité zachovat jeho kvalitu a skladovat jej v chladu a suchu.

Loupané konopné semínko má energetickou hodnotu 2451 kJ/585 kcal ve 100g, neloupané 1979 kJ/473 kcal ve 100g.