Nejrizikovější potraviny

Otrava jídlem je hrozná. Může dokonce ohrozit člověka na životě. Určit, které potraviny jsou člověku nebezpečné samozřejmě nejde jednoznačně, ale může pomoct zjištění, které potraviny za potenciálně riskantní považovat můžeme.

Listová zelenina
Naše oblíbené saláty, čekanka, rukola, kapusta, špenát, zelí. V těchto případech může dojít ke kontaminaci hnojem, špinavou vodou, neumytýma rukama, ještě před tím, než je člověk koupí. Proto všechny produkty před konzumací důkladně omýváme.

Vejce
Ta mohou být nebezpečná kvůli možné přítomnosti bakterie Salmonella. Bakterie se může skrývat uvnitř vejce, takže správné vaření je klíčem k jejich likvidaci. Člověk by se měl vyhýbat konzumaci syrových vajec.

Maso
Nejvíce rizikovým druhem je kuřecí či hovězí. Zde platí stejné pravidlo důkladně tepelně upravovat a vyhnout se konzumaci syrového masa.

Tuňák
Tento druh ryb (a nejen ten) může být kontaminován tzv. scombrotoxinem. Zmíněný toxin člověku způsobuje návaly horka, bolesti hlavy a křeče. Tuňák a všechny ostatní mořské plody musí být skladovány v chladu při vhodné teplotě od chvíle vylovení až po chvíli, ve které putují na náš talíř.

Brambory
Co se týče uvařených brambor či jinak upravených, je nebezpečí velmi nepravděpodobné. Pozor si ale musíme dávat na bramborové saláty připravené v restauraci nebo v lahůdkářství.

Sýr
Zatímco restaurace bývají, co se týče podávaných jídel, většinou více nebezpečné, většina lidí, kteří “onemocní ze sýra” se nakazí doma. Sýr může být kontaminovaný bakteriemi jako je Salmonella nebo Listeria, které mohou být dokonce příčinou potratů (právě proto se těhotným ženám doporučuje, aby se vyhýbaly měkkým sýrům jako je feta, Brie, Camembert a sýry s modrou plísní).

Čerstvé mléko
Tedy nepasterizované, čerstvé, které se k nám dostane přímo od krávy. Přeskočení pasterizace v podstatě znamená, že stejné bakterie, které můžeme najít v hovězím mase, se mohou objevit i v mléce.