DomůSportCyklistikaHorské kolo - Jak vybrat to nejlepší? +(TOP 5 kategorií)

Horské kolo – Jak vybrat to nejlepší? +(TOP 5 kategorií)

Přemýšleli jste někdy nad tím, kdy jste si poprvé sedli na kolo? Bylo to pravděpodobně velmi dávno. Už jako malé děti trénujeme své první kilometry na kole a není se čemu divit, že horské kolo se i v dospělosti pro mnohé lidi stává velmi oblíbeným sportovním vybavením a také dopravním prostředkem. Cyklistika se v Česku těší velké popularitě.

Nejlepší horská kola

Důvodů je několik. V první řadě máme na ni vynikající podmínky – nejen z hlediska terénu, ale také z hlediska počasí.

Počasí je v měsících duben až září přímo ideální pro jízdu na kole. Kromě toho na Slovensku najdete spoustu krásných oblastí a cyklostezek, které lákají k prozkoumání. V tomto článku si představíme fenomén cyklistiky, druhy horských kol a také to, jak si horské kolo vybrat.

Horská cyklistika

Věděli jste, že první kolo, které se podobalo tomu dnešnímu zkonstruovalo ještě v roce 1492 Leonardo da Vinci? Tento slavný vynálezce a malíř tedy přišel s úplně prvním návrhem kola, jeho návrh však nebyl nikdy zkonstruován.

Praotcem kol je však německý baron Karl Friedrich Drais, který začal s první hromadnou výrobou kol a od té doby je kolo oblíbenou součástí téměř každé domácnosti.

Až do roku 1869 nebylo oficiální kolo uznáno jako silniční dopravní prostředek, od letošního roku se situace změní.

Přesto je stále kolo více využíváno pro volný čas a horská cyklistika je jedním z nejoblíbenějších sportů Čechů. Samozřejmě, obrovské oblibě se těší také všude ve světě.

Historie horské cyklistiky

Je tedy zřejmé, že horská cyklistika se neobejde bez kola. Je to druh sportovní aktivity a jejím cílem je zdolání určité tratě buď na dráze nebo v jiném terénu.

Na horském kole se mimo hlavní silnice jezdilo v podstatě od jejich vynalezení, ale za jakýsi oficiální začátek lze považovat 70. léta minulého století, kdy se horská cyklistika stala velmi populární zejména v Californii.

Právě tam se postupně začala kola upravovat tak, aby byla uzpůsobena pro jízdu v různém terénu. Měly lepší brzdy a také širší pneumatiky.

Horskou cyklistiku můžeme rozdělit do několika hlavních skupin, které jsou také sportovními disciplínami:

  • Downhill (DH)
  • Cross country (XC)
  • Maratón (MX)
  • TRIAL
  • Freeride (FR)
  • Fourcross (4X)
  • BMX

horsky-cyklista-na-horském-kole

V Česku či na Slovensku je kromě rekreační horské cyklistiky populární i soutěžní horská cyklistika, která se realizuje již od roku 1992. Zde je popis nejpopulárnějších druhů horské cyklistiky:

Downhill

Je druh adrenalinové horské cyklistiky a lze říci, že i jakousi královskou disciplínou.

 

Je to i nejnáročnější typ cyklistiky, který vyžaduje spoustu dovednosti jezdce. O co přesně jde? Je to jízda na kole dolů kopcem, což je však velmi náročné a určitě tento druh není pro začátečníky.

Třeba brát v úvahu to, že se mění povrch z travnatého na kamenitý, případně může být na povrchu bláto a kořeny.

Obvykle dávají takové tratě převýšení až 500 n a kolo může dosahovat rychlosti i 90 km/h, proto musí i kolo odpovídat podmínkám já jízdu tohoto druhu.

Four-cross

Je mladší závodní sportovní disciplína, kdy jsou na trati 4 závodníci a trasa do široká do 6 metrů. Na trati jsou vybudovány různé překážky. Povrch tratě bývá obvykle hladký a zvyknou se používat kola s menším odpružením.

U nás je populární ovšem zejména horská cyklistika se sportovním nebo turistickým cílem. Je to jednoznačně jeden z nejkrásnějších, ale také fyzicky nejnáročnějších sportů.

Noha-cyklisty-na-horském-kole

Druhy horských kol

Na trhu najdeme řadu firem, které vyrábějí horská kola, avšak tempo trhu udávají zejména dvě hlavní společnosti – a to firma Campagnolo, která vyrábí hlavně komponenty pro jízdní kola a společnost Shimano, která je jedním z největších výrobců komponentů pro horská kola.

Co se týče značek, podobně jako u jiných druhů sportu, mají i horská kola některé populární značky, které jsou v podstatě fenoménem svého druhu.

Skvělou vizitkou pro slovenský trh je také to, že existují i čeští výrobci kol, kteří mohou bez problémů konkurovat i těm světovým.

Horská kola Kellys

Je to jednoznačně nejpopulárnější slovenská značka kol, která vznikla ještě v roce 1991 a dnes má v portfoliu více než 150 modelů kol. Mezi těmito modely si jistě vybere rekreační horský cyklista i náročný sportovec. Většinu této firmy vlastní dva bratři – Peter a Branislav Divinec.

Původně se značka Kellys prodávala pod různými jinými značkami, jako byly Alpina, Admiral či Lincoln.

Pro samotnou firmu to ovšem bylo spíše nevýhodou, proto se všechny modely sjednotily pod jednu značku. V současnosti vyrobí Kellys ročně asi 95 tisíc kol, z toho většina, a to až zhruba 80 % se vyváží do 30 zemí.

Kromě samotných kol dnes značka vyrábí také příslušenství na kola různého druhu.

Kromě horských kol v nabídce naleznete i celoodpružená kola, trekkingová kola, silniční, městská kola či kola pro děti. V jejich sortimentu dalších produktů naleznete také:

  • Computery na kolo,
  • Helmy,
  • Batohy na kola,
  • Pláště,
  • Odrážedla pro nejmenší.

Horská kola CMT bikes

Další úspěšná slovenská značka vznikla ve Staré Turé a kola vyrábí od roku 1999. Ročně dnes vyrábí asi 55 000 kol.

Některé z nic jsou určeny pro slovenský trh a zbývající objem putuje dále do zemí V4, respektive na rakouský trh. Od roku 2016 tato značka vyrábí také elektrobike.

Dnes se značka specializuje právě na výrobu kol na elektro pohon a dnes v jejich portfoliu naleznete mnoho modelů kol, která mají asistovaný elektrický pohon v různých kategoriích s ověřenými pohonnými platformami.

Horská kola Ghost

Značka GHOST již vyrábí kola více než 20 let. Tak jako v případě jiných značek, i v případě této jsou vývojáři zkušení cyklisté, kteří se věnují všem disciplínám, a tak dokážou na kolech vychytat i ty nejmenší detaily.

Značka pochází ze severního Bavorska ještě v roce 1993. Od té doby vyvíjí kvalitní kola, která jsou určena pro profesionální i rekreační jezdce. V jejich sortimentu naleznete:

  • Horská kola,
  • Silniční kola,
  • Trekkingová kola,
  • Elektrokola,
  • Městské modely.

Podobně jako jiné značky, i tato sponzoruje několik nejlepších jezdců a týmy. Společnost má v současnosti své pobočky v Nizozemsku, Španělsku, Koreji, Jižní Číně i na Tchaj-wanu.

Horská kola Kross

Historie značky Kross se začala psát sice ještě v roce 1990, ale teprve rok 2006 byl pro značku přelomový.

Dnes se soustřeďuje především na výrobu a rozvoj kol, která jsou určena do náročného terénu, ale samozřejmě kromě toho má v portfoliu kompletní sortiment kol, včetně dětských.

Společnost vznikla ještě ve zmíněném roce 1990 jako prodejna s koly a o 10 let později vznikla i první hala na výrobu kol.

Dnes tedy značka patří mezi špičku moderních horských kol a je součástí i celosvětových závodů.

V konečném důsledku tedy závisí na vás, pro jakou značku se rozhodnete. Ty nejlepší značky nabízejí podobnou kvalitu i podobné ceny jízdních kol a je opravdu z čeho si vybírat.

Dámská horská kola

Výrobci horských kol si dávají také záležet na tom, zda se jedná o pánské nebo dámské horské kolo. Kromě samotných funkčních rozdílů jsou rozdíly samozřejmě také v provedeních, designu a barvě.

Další velmi důležitý rozdíl spočívá v tom, že dámská horská kola mají kratší rám, který lépe vyhovuje ženské anatomii. Ženské sedlo bývá také kratší, což je pro ženy pohodlnější.

Rozdělení horských kol

Horská kola se dělí podle různých kritérií. Klíčové je, že oproti jiným druhům, například silničním kolům, mají jiný rozměr kol a řízení.

Co se týče rozměrů kol, horské kolo má kola tří rozměrů, která však nejsou rozhodujícím faktorem při kvalitě řízení. Rozměry jsou následující:

  • 29-palcová kola – jsou nejaktuálnější alternativou horských kol a nepochybně se stala i jistým fenoménem. Tato kola jsou totiž na náročném terénu o něco rychleji než 26 nebo 27,5palcová.
  • 27,5-palcová kola – jsou o něco méně pomalé než 29palcová kola.
  • 26-palcová kola – kolo s těmito koly bývá klidnější v terénu, ale dokáže dobře zvládnout nerovnosti. Přitom má menší úhel nájezdu na překážky a větší setrvačnost. Je tedy spíše určen pro klidnější jízdy a vyšší jezdce. Dá se využít i pro cykloturistiku.

Na rozdíl od crossových nebo od silničních kol jsou horská kola obvykle těžší, a to zejména proto, že jsou mohutnější.

Mají odpruženou přední vidlici, která slouží k tomu, aby se tlumily nerovnosti v terénu.

Někdy mají tato kola také tlumení zadní části. Takové řešení je však již obvykle dražší, a odráží se také na menší hmotnosti kola.

Když jezdíte po horském terénu, obvykle je na něm více než dost bláta, proto jsou velmi důležitou součástí horského kola i blatníky a je třeba chránit nejen vaše záda, ale i tvář vpředu.

Velmi typickými znaky těchto kol jsou také kotoučové brzdy. Ráfkové brzdy jsou u horských kol spíše vzácné. Rámy bývají obvykle nižší a jsou různě tvarovány.

Dalšími kategoriemi jsou:

  • Kola s přední odpruženou vidlicí – tato kola jsou ideální pro sportovně-rekreační využití, ale jsou vhodná i pro náročné jezdce. Nazývají se také hardtail.
  • Celoodpružená kola – existují kola s menšími zdvihy (100-120 mm), která jsou určena spíše pro sportovní či rekreační využití. Kola s vyššími zdvihy (120 – 160 mm) jsou určena pro cyklisty, kteří jsou zvyklí na náročnější terén. Pro ty nejnáročnější jízdy jsou určena kola se zdvihem až kolem 200 mm.

Horská kola se obvykle vyrábějí s pevnou zádí, někdy je však odpružená. To dodává jízdnímu kolu větší efektivitu, rychlost a také úroveň pohodlí při jízdě na kole v terénu.

Hodnota odpružení na zadní stavbě a vidlice udávají zmíněnou výšku zdvihu, která hovoří o tom, o kolik centimetrů se umí tlumící jednotka maximálně zanořit.

Další odlišnosti horských kol

Horská kola se v neposlední řadě liší také geometrií, typy pláště, systémem jejich pružení, tvarem a šířkou řídítek, také materiály rámů, a podobně.

Rám horského kola bývá robustnější, proto vydrží i náročnější manipulaci v horském terénu.

Dnes už bývá odpružená vidlice obvykle standardem i na těch levnějších alternativách horských kol.

Celoodpružené kolo je efektivnější a rychlejší v náročném terénu, jeho cena je ovšem také vyšší. Pokud je na kole odpružení s vyšším zdvihem, kolo hůře stoupá do konce a je také těžší.

Pokud má kola zdvih nad 160 mm, je určen především pro jízdu z kopce. Čím je tedy zdvih menší, tím je kolo vhodné i pro jízdu do kopce a dá se ovládat jednodušeji.

dvojice-na-horských-kolech

Jak si vybrat horské kolo

Kvalita horského kola je téměř přímo úměrná jeho ceně. To znamená, že čím jsou vaše nároky na cyklistiku vyšší, tím dražší kolo byste si měli pořídit. 

Optimální je ovšem zvolit minimálně zlatou střední cestu, a tedy zaplatit si středně vysokou cenu za dobrou kvalitu kola.

Řiďte se v první řadě vašimi potřebami, protože je možné, že nepotřebujete zrovna to nejdražší kolo. Originální horská kola se liší od těch silničních těmito faktory:

  • Jsou stavěny na těžký terén,
  • Kromě těžkého terénu hravě zvládnou i polní cesty,
  • Mají širší pneumatiky,
  • Mají širší řidítka,
  • Kolo je mnohem stabilnější,
  • Jízda na horském kole bude pomalejší, ale extrémně pohodlná a je vhodná pro zdolávání kopců.

Před koupí kola si také promyslete, k jakému účelu a jak často jej budete využívat. Horské kolo je sice dražší investice, ale vydrží vám několik let. Při výběru konkrétního modelu se řiďte následujícími faktory:

  • Jaký terén budete nejčastěji zdolávat,
  • Náročnost terénu,
  • Jak dlouho strávíte na kole,
  • Jak často jej budete využívat.

Tyto faktory jsou klíčové pro technické vybavení kola. Pokud budete jezdit na lehčím terénu, stačí vám také kolo, které má základní technickou výbavu.

Pokud však chcete jezdit na náročnějším terénu, vyberte si kolo, které je lépe technicky vybaveno.

Horské kolo můžete samozřejmě využívat nejen do horského terénu, ale také na cestu.

Ovšem jízda na silnici bude z důvodu rozdílných kol na městě méně efektivní než na crossovém kole.

Cena horských kol

Horská kola naleznete podle značky v různých cenových kategoriích. Samozřejmě, jak jsme již zmiňovali, modely, které jsou dokonale technicky vybaveny jsou dražší než jednodušší modely horských kol. Cena se pohybuje od 3570 kč až do několika tisíců korun. Vše samozřejmě závisí na vašich požadavcích.

Také je typické, že jsou nejnovější modely jednotlivých značek dražší, než ty starší značky. Nové modely mají obvykle o něco unikátnější technické řešení, ale nic nezkazíte ani tím, když si pořídíte starší model dané značky.

Jednotlivé prodejny horských kol mají i příležitostné výprodeje horských kol, kdy jsou jejich ceny o něco levnější. Z tohoto pohledu se vám nejvíce vyplatí koupit kolo po sezóně, čili koncem podzimu nebo přes zimu.

Horské kolo je tedy sportovní prostředek, do kterého se určitě vyplatí investovat. Pokud si koupíte spolehlivý model horského kola, vydrží vám i několik let a bude skutečně vaším oblíbeným společníkem pro volné chvíle. Vždyť na Slovensku máme spoustu horských oblastí, které stojí za to na kole objevovat.

Přečtěte si také článek jak si vybrat tachometr a přilbu na kolo.

4.5/5 - (6 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.