Feta sýr je pravděpodobně nejznámějším ze všech řeckých sýrů. Tento sýr se často vyrábí z ovčího mléka, ale může se částečně vyrábět také z kozího mléka.
Název dostal již v 17. století (pouze název, sýr je mnohem starší) a znamená „plátek“. Je odvozen od způsobu krájení tohoto sýra. Feta se totiž krájí na plátky a následně se ukládá do sudů.
Je to měkký, bílý, slaný sýr, který je velmi výživný a je výborným zdrojem vápníku.
Ve středomořské kuchyni se tento sýr používá ve všech druzích jídel, od předkrmů až po dezerty.
V tomto článku se vám budeme snažit přiblížit vše důležité o feta sýru.
Obsah článku
Co je feta sýr?
Jak jsme již zmínili, je to měkký sýr bílé barvy, který se obvykle vyrábí z ovčího a kozího mléka. Jedná se o jeden z nejstarších sýrů na světě, který je známý svým bohatým aroma a zajímavou oříškovou chutí.
Feta je vynikající zdroj živin, jako je vápník a bílkoviny, obsahuje také velké množství sodíku a nasycených tuků.
Je velmi oblíbená u fitness nadšenců, a to hlavně z důvodu, že má nižší obsah tuku než většina ostatních sýrů. Považuje se proto za zdravější volbu než klasické sýry.
Jelikož se feta nevyrábí z kravského mléka, ale z mléka ovcí a koz, je snáze stravitelný pro většinu lidí.
V těchto regionech se feta vyrábí z mléka ovcí a koz chovaných na místní trávě. Právě toto prostředí dává sýru jeho jedinečné vlastnosti.
Díky své drobivé struktuře je velmi oblíbenou přísadou do salátů nebo jako příloha k masu a jiným pokrmům.
Historie fety sahá do Řecka, konkrétně až do 8. století před naším letopočtem.
Výroba sýra z kozího mléka byla v řeckých vesnicích populární tradicí, místní k tomu používali různé tradiční techniky.
Jak se feta vyrábí a jak chutná?
V Evropě se feta může vyrábět pouze z plnotučného ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka. Zákonný limit je stanoven na obsah maximálně 30 % kozího mléka.
Feta je často propagována jako zdravější sýr v porovnání s jinými sýry vyrobenými výlučně z kravského mléka.
Chuť
Chuť fety je různá, záleží totiž na způsobu přípravy. Pokud je vyrobena z ovčího mléka je spíše štiplavá a ostrá. Když je vyrobena z ovčího mléka v kombinaci s kozím mlékem je jemnější.
Feta se vyrábí v kostkách, tak jak vidíte na obrázcích a je relativně pevná na dotek. Při krájení se však drolí a v ústech vám po ní zůstane krémový pocit díky její jemné textuře.
Výroba
Pravá řecká feta se vyrábí z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka.
Mléko používané k výrobě sýra je obvykle pasterizované, ale může být také nepasterizované.
Po pasterizaci mléka se přidají potřebné kultury mléčného kvašení k oddělení syrovátky od tvarohu, který je vyroben z bílkovinného kaseinu. Potom se přidá syřidlo pro ztuhnutí kaseinu.
Po dokončení tohoto procesu se tvaroh vytvaruje odkapáním syrovátky a umístěním tvarohu do forem na 24 hodin.
Když je tvaroh dostatečně pevný, nakrájí se na kostičky, osolí a umístí se do dřevěných sudů až na tři dny. Potom se sýr umístí do slaného roztoku a nechá se dozrát přibližně dva měsíce.
Nakonec, když je sýr připraven k distribuci do obchodů, je zabalen do tohoto roztoku, aby se zachovala jeho čerstvost.
Feta sýr – nutriční hodnoty
Feta se zdá být zdravou volbou. 100 gramů feta sýru obsahuje (zdroj):
Obsahuje také vitamíny A a K, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, železo a hořčík.
Feta má nižší obsah tuku a kalorií v porovnání s ostatními vyzrálými sýry jako například čedar nebo parmazán. Obsahuje také více vápníku a vitamínů B než jiné sýry (mozzarella, ricotta, tvaroh nebo kozí sýr).
Sacharidy
Feta má velmi nízký obsah sacharidů. I proto je velmi oblíbená ve zdravém životním stylu. Je to způsobeno tím, že neobsahuje téměř žádný cukr ani vlákninu. Pokud se snažíte zhubnout nebo jste například v rýsovačce, feta je to pravé přesně pro vás!
Tuky
Feta má obvykle vysoký obsah nasycených tuků.
Nadměrný příjem potravin s nasycenými tuky je spojen s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Dávejte si proto pozor a fetu (jako i ostatní plnotučné potraviny) konzumujte s mírou.
Protein
100 gramů feta sýru obsahuje až 14 g bílkovin, díky čemuž je feta docela dobrým zdrojem bílkovin.
Vysoký obsah bílkovin má na svědomí živočišné syřidlo používané k výrobě tohoto sýra.
Živočišné syřidlo je enzym vyrobený z telecího žaludku, což znamená, že není vhodný pro vegetariány a vegany.
Vitamíny a minerály
Feta obsahuje zajímavé množství vápníku a vitamínu B12, které jsou vhodné pro správný vývoj kostí a poskytují přirozenou energii.
Feta obsahuje také fosfor, měď, zinek, mangan, selen a vitamín B6. Má také relativně nízké množství železa, hořčíku, draslíku a vitamínu A.
Kolik kalorií má feta sýr?
Feta sýr má 265 kalorií.
Výhody feta sýru
Může podporovat zdraví kostí
Feta sýr je dobrým zdrojem vápníku, fosforu a bílkovin. Všechny tyto složky prokazatelně podporují zdraví kostí.
Vápník a bílkoviny pomáhají udržovat dostatečnou hustotu kostí a zabraňují osteoporóze.
Ovčí a kozí mléko (z nichž je feta vyrobena) obsahuje více vápníku a fosforu než kravské mléko. Začlenění potravin vyrobených z těchto surovin do vaší stravy vám může pomoci dosáhnout doporučeného denního příjemu vápníku.
Je snáze stravitelný
Feta je mnohem snáze stravitelná a je mnohem méně alergenní a protizánětlivá, proto je vhodná pro lidi, kteří jsou mírně alergičtí na mléčné výrobky.
Obsahuje také probiotika, která podporují trávení a fungování imunitního systému.
Dobrý zdroj vitamínů
Sýr může být také zajímavým doplňkem k vaší stravě. Chcete-li načerpat vitamíny z jiných zdrojů než jen z ovoce a zeleniny, feta je to pravé.
Nižší obsah tuku
Feta má ve srovnání s mnoha jinými druhy sýra nižší obsah tuku a kalorií. Je proto vhodná do diety (v rozumném množství).
Dobrý zdroj bílkovin
Tento sýr je, kromě dobrých tuků a vápníku, také zajímavým zdrojem bílkovin. Bílkoviny jsou základní stavební složkou pro vaše svaly, proto pokud se snažíte o vybudování hezké postavy, určitě doporučujeme zařadit ji do svého jídelníčku.
Nevýhody
Měkké, nepasterizované sýry jako feta mohou obsahovat bakterii Listeria monocytogenes, která může u dospělých způsobit mírné příznaky podobné chřipce.
Bakterie však může být dost škodlivá pro nenarozené děti a těhotným ženám se obecně doporučuje, aby nekonzumovaly nepasterizované sýry.
Obsahuje také laktózu. Lidé s alergií nebo intolerancí na laktózu by se měli vyhýbat konzumaci nevyzrálých sýrů včetně feta sýru.
Závěr
Feta lahodný a zdravý sýr, který je bezpečný pro většinu lidí. Má vysoký obsah bílkovin a vápníku.
Můžete si jej přidat do salátu nebo jako přílohu k vašemu oblíbenému masu. Jezte ho s mírou a všechno bude v pořádku.