DomůVýživaDoplňky stravy10 důvodů, proč užívat trávicí enzymy + tip na patentované TOP produkty

10 důvodů, proč užívat trávicí enzymy + tip na patentované TOP produkty

Slyšel jsi už o tom, že někteří lidé na podporu regenerace či odlehčení trávení užívají trávicí enzymy? Pojďme se na to podívat trochu blíž.

Kde koupit OVĚŘENÉ trávicí enzymy?

Co je trávení?

Všichni asi vědí, že trávení je složitý proces. Než se jakékoli jídlo promění v našem těle na konkrétní živiny, které dokážeme využít, projde mnoho chemických reakcí a různě mnoho času.

Trávení je proces, kdy mechanicky i chemicky zpracováváme potravu tak, abychom ji nakonec dokázali využít jako zdroj energie. Protože to je důvod, proč jíme – potřebujeme z jídla získat energii, abychom přežili, dobře regenerovali a zlepšovali se v tréninku.

Mechanické trávení si můžeš představit jako žvýkání potravy a její promíchávání v žaludku nebo střevech. Zkrátka, v našem břiše je pořádně rušno.

Cílem je učinit ze snědeného jídla co nejhomogennější hmotu (s co nejmenšími částečkami), aby ji naše tělo dokázalo efektivně strávit.

Čím více kašovitá bude, tím lépe se trávicí enzymy k ní dostanou a tím efektivnější bude jejich účinek. Ano, máma měla pravdu, když ti říkala, abys oběd pořádně žul a „neházel do sebe“.

Co jsou trávicí enzymy?

Trávicí enzymy jsou látky, které mají na svědomí chemické trávení. Chemické trávení je o něco složitější než to mechanické. Trávicí enzymy štěpí chemické vazby mezi molekulami (jídlem) a vytvářejí z nich konečné molekuly, které dokážeme strávit – absorbovat – tzn. monosacharidy, aminokyseliny a mastné kyseliny.

Proč potřebujeme trávicí enzymy?

Již jsme řekli, že trávicí enzymy jsou nezbytnou součástí našeho trávicího systému. Mezi jejich hlavní úkoly patří:

  • štěpí vazby mezi molekulami cukrů, tuků a bílkovin, čímž vznikají složky, které dokážeme strávit: t.j. monosacharidy, aminokyseliny a mastné kyseliny
  • usnadňují trávení těžkých jídel
  • usnadňují trávení většího množství zeleniny a vlákniny
  • pomohou strávit i větší porce (oceníš zejména v objemovce)
  • pomáhají vstřebávat živiny
  • pomáhají zmírnit příznaky potravinových intolerancí
  • zjednoduší získání energie z potravin
  • pomáhají při trávicích potížích, jako například nadýmání a průjem
  • zlepšují dostupnost vitamínů a minerálů, čímž předcházejí nedostatečnému vstřebávání živin a podvýživy
  • urychlí trávení například po vyčerpávajícím sportovním výkonu

V současnosti vědci zkoumají i možnost využití trávicích enzymů při celiakii, ale je to spíše hudba budoucnosti a taková terapie nepatří ještě ke standardním léčebným postupům.

Jaké trávicí enzymy známe?

Pankreatické trávicí enzymy můžeme rozdělit do tří skupin:

  • proteolytické (rozkládají bílkoviny)
  • amylolytické (rozkládají sacharidy)
  • lipolytické (rozkládají tuky)

V komerčně dostupných suplementech se často využívá patentovaná směs 5 skupin přírodních trávicích enzymů s názvem Digezyme®.

Digezyme® obsahuje tyto enzymy:

Amyláza

Amyláza je enzym, který štěpí komplexní sacharid – škrob na jednodušší cukry. Některé amylázy se nacházejí již ve slinách.

Zde pramení důležitost dostatečného žvýkání potravy, která je součástí mnoha alternativních výživových směrů. Makrobiotická dieta například doporučuje požvýkat každé sousto až 100krát.

Určité množství trávících enzymů se totiž nachází i ve slinách. Jedná se převážně o slinné amylázy, které již ve slinách začínají štěpit komplexní sacharidy.

A právě to je důvod, kdy při delším žvýkání například ovesných vloček můžeš začít cítit nasládlou chuť.

Proteázy

Proteázy nebo proteolytické enzymy pomáhají trávit bílkoviny a peptidy až na konečné aminokyseliny, které jsou pak vstřebány v tenkém střevě a putují do krve. Tam zvyšují hladinu aminokyselin v krvi a naše tělo je dokáže vychytat a použít například k regeneraci či růstu svalů.

Při jejich nedostatku přecházejí nestrávené zbytky bílkovin až do tlustého střeva, kde hnijí – a to je jedna z příčin neslávně známých „proteinových prdů“.

Využívají se jmenovitě pankreatin, papain (přirozeně ho najdeš v papáje), trypsin, chymotrypsin (resp. trypsinogen a chymotrypsinogen – jejich neaktivní formy) a bromelain (ten najdeš například i v ananasu)

Laktáza

Laktáza je enzym, který rozkládá mléčný cukr – laktózu (disacharid) na dvě molekuly jednoduchých cukrů, konkrétně glukózu a galaktózu.

Nejvyšší tvorba laktázy je od narození a v období dětství, s rostoucím věkem klesá. Není výjimkou, že v zemích, kde mléčné výrobky netvoří tak velkou část potravy jako u nás, mají lidé minimální hladinu tohoto enzymu – a to i po snědení mléčných výrobků.

Často se stává, že lidé v dospělosti určité množství laktózy tolerují, ale vyšší dávky už způsobují problémy. I v takových případech (nejsi-li ochoten snížit množství přijímané laktózy) je efektivně suplementovat laktázu, která s trávením mléčného cukru pomůže. Ty si tak ušetříš křeče a průjmy.

Celuláza

Celuláza je zajímavý enzym, který se v našem těle přirozeně nevytváří a většinou ho přijímáme z potravin. Pomáhá strávit nestravitelnou celulózu – polysacharid nacházející se v buněčné stěně rostlin, který je jednou ze složek dietní vlákniny.

Celulózu přijímáme ve zvýšené míře při větší konzumaci ovoce a zeleniny či celozrnných výrobků, proto z jejího užívání mohou těžit i lidé, jejichž gro jídelníčku tvoří rostlinné produkty – například vegetariáni či vegani.

Lipáza

Lipáza je enzym, který štěpí přijaté tuky z potravy na glycerol a volné mastné kyseliny. Pomáhá s trávením těžkých jídel a pomůže například i při low-carb stravování, kdy napomůže rychlejšímu využití tuků než zdroji energie.

Kdo může užívat trávicí enzymy?

Užívání trávicích enzymů je rozšířenou terapií mnoha onemocnění trávicího traktu nebo jeho snížené funkci. Používá se při:

  • exokrinní pankreatické nedostatečnosti (nedostatečná tvorba pankreatických enzymů, které jsou klíčové při trávení)
  • chronická pankreatitida
  • rakovina slinivky břišní
  • cystická fibróza
  • diabetes
  • laktózová intolerance (odhaduje se, že až 75 % lidí na světě v nějakém období života zažije nedostatečnou produkci laktázy nebo sníženou laktázovou aktivitu, obvykle v dospělosti)

Suplementace komerčně dostupných přípravků se však často doporučuje i sportovcům a lidem, kteří z různých důvodů přijímají větší množství potravy nebo takovou skladbu stravy, která by nadměrně zatěžovala trávení.

Příkladem může být mnoho bílkovin při silovém tréninku, kdy trávicí enzymy pomáhají bílkoviny štěpit a sportovci je pak mohou lépe využít.

Pomůže například i při vyčerpávajícím vytrvalostním tréninku, kdy fyzická aktivita přirozeně utlumí produkci trávicích šťáv. Přijetí trávicích enzymů (je-li to nutné) usnadní vstřebání strávení potréninkového jídla.

Trávicí enzymy jako strategie proti nadýmání?

Jedna z příčin nadměrného nadýmání může být přítomnost nestravitelných rostlinných sacharidů v tlustém střevě.

Naše trávicí enzymy je nedokážou efektivně strávit, a tak se tyto nestrávené zbytky dostanou až do tlustého střeva. Tam je požírají střevní bakterie, přičemž vedlejším produktem jsou střevní plyny.

 

Suplementace některých specifických trávicích enzymů tedy může snížit celkové množství nestravitelných fermentovatelných sacharidů, čímž nepřímo přispěje k nižší tvorbě střevních plynů a menšímu nadýmání.

Jak vypadají trávicí enzymy v praxi?

Kapsle obsahují konkrétní trávicí enzymy v želatinové kapsli. Po spolknutí se kapsle dostanou do žaludku, kde se její obal vlivem kyselého prostředí naruší. Každý enzym má ještě zvláště obal (mikrosféra), který je odolný vůči kyselému prostředí v žaludku.

Aby trávicí enzymy mohly plnit svoji funkci, potřebují k tomu alkalické (zásadité) prostředí.

Většinou jsou „programovány“ tak, že jakmile se trávenina dostane do střev, vliv zásadité prostředí poruší i druhý obal – a enzymy mohou dělat to, k čemu jsou určeny.

Praktické rady, jak trávicí enzymy využívat

Načasování

Trávicí enzymy by si měl sníst během jídla nebo s odstupem maximálně 30 minut před nebo po jídle.

Největší aktivita takto přijatých enzymů je asi 30 minut po spolknutí a trvá přibližně 2 hodiny.

Skladování

Vždy kontroluj datum spotřeby. Trávicí enzymy skladuj v chladném a suchém prostředí.

Pokud hrozí, že teplota okolí bude dlouhodobě nad 25°C, je lepší enzymy skladovat v chladničce. Nepoužívej kapsle, které mají narušenou želatinovou kapsli – mohou být neúčinné.

Dávkování

Dodržuj doporučené denní dávkování i načasování. Vhodnou dávku pro tebe je třeba přizpůsobit tvému zdravotnímu stavu a účelu, pro který enzymy používáš:

  • máš nějaké potvrzené zažívací potíže a užívání ti doporučil lékař? Potom je pravděpodobné, že budeš potřebovat vyšší dávky – a možná jen některých specifických enzymů. Užívání v takovém případě konzultuj s lékařem.
  • chceš enzymy pouze podpořit a usnadnit trávení? V takovém případě se můžeš držet doporučení na obalu.

A co ty – máš nějaké zkušenosti s užíváním trávicích enzymů? Které jsou podle tebe nejlepší trávicí enzymy?

Zdroje:

FERRIE, Suzie; GRAHAM, Christie; HOYLE, Matthew. Pancreatic enzyme supplementation for patients receiving enteral feeds. Nutrition in Clinical Practice, 2011, 26.3: 349-351.

IANIRO, Gianluca, et al. Digestive enzyme supplementation in gastrointestinal diseases. Current Drug Metabolism, 2016, 17.2: 187-193.

4.9/5 - (10 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.