DomůVýživaDoplňky stravyZinek - Účinky, dávkování + (POTRAVINY)

Zinek – Účinky, dávkování + (POTRAVINY)

Možná o tom mnoho lidí ani neví, nicméně zinek hraje velmi důležitou roli v našem těle. Zinek si není schopno vyprodukovat samo, ale je nezbytný pro několik činností lidského organismu. Proto je nezbytné, abychom jej přijímali formou potravin rostlinného či živočisného původu. Nevyskytuje se však přirozeně všude. Proto je třeba znát, kde se vyskytuje a přijímat jeho přirozené formy. Zinek je nejdůležitější pro náš imunitní systém. Lze jej také přijímat ve formě různých doplňků a multinutrientech, které obsahují právě tento stopový prvek.

Doporučujeme kvalitní zinek – TOP výběr

Zinek – co to je?

Zinek je důležitá mikroživina, která se však v našem těle nachází jen v minimálním množství. Pro správné fungování těla je však nepostradatelný.

Po železe patří zinek mezi druhý nejvíce zastoupený stopový prvek v lidském těle.

Zinek se vyskytuje téměř ve všech orgánech lidského těla. Největší koncentraci má v hormonu, který se nazývá inzulín a ten tvoří jádro inzulínové molekuly. Také se nachází ve vysoké míře i v očních tkáních. Podílí se také na přenosu fotochemických reakcí přímo do nervového systému.

Zinek se v těle vyskytuje v gramových množstvích. Na druhé straně se spotřebovává v miligramech. V těle se nevyskytuje ve větším množství, než jsou 2 až 4 g.

Zmiňovaný inzulín se také tvoří v Langerhansových ostrůvcích, což jsou buňky pangreasu. Ty rozhodují o regulování metabolismu cukrů v lidském těle.

Zinek tvoří jádro inzulínové molekuly. Pokud tento mechanismus nefunguje, je to jeden z nejčastějších důvodů cukrovky, která se v těch horších případech spojuje i se slepotou.

Pokud je hladina zinku v organismu nižší, než by měla být, což je způsobeno poruchami metabolismu zinku ve slinivce, dochází právě ke zmiňovaným problémům se zrakem.

 

Zinek a jeho účinek v lidském organismu

Jelikož tělo není schopno zinek vyprodukovat, je nezbytné, abychom ho přijímali formou potravy nebo výživových doplňků.

Tato mikroživina je důležitá pro zajištění těchto životních funkcí:

  • zabezpečení enzymových reakcí,
  • exprese genů,
  • správná funkce imunitního systému,
  • syntéza bílkovin,
  • syntéza DNA,
  • lepší hojení ran,
  • růst,
  • vývoj organismu.

Zinek se nachází v každé buňce lidského těla. Pro svou činnost jej potřebuje více než 300 enzymů, které zajišťují funkce metabolismu, trávení a nervové soustavy.

Nejdůležitější životní funkce, pro které je zinek nezbytný jsou tyto:

Podpora imunitního systému

Jeho nedostatek může vést ke snížené imunitní funkci.

Je to proto, že tento minerál používají ke své činnosti buňky imunitního systému a také jeho užívání snižuje oxidační stres.

Dále snižuje riziko výskytu infekcí au starších lidí podporuje imunitní reakci. V našem těle se zinek dokáže chovat jako antioxidant.

Snižuje zánět a chrání tělo před vznikem mnoha chronických chorob souvisejících s onemocněním srdce, rakoviny či výskytu cukrovky.

 

Rychlejší hojení ran

Věděli jste, že zinek se běžně využívá k léčení vředů, popálenin či jiných poškození kůže?

Je důležitý pro syntézu kolagenu, funkce zmíněného imunitního systému a ovlivňování zánětlivých reakcí. Právě to je důležité při jakékoli léčbě. Až 5% z jeho celkového poměru v lidském těle se nachází v pokožce.

Léčení tímto minerálem tedy hojení urychluje.

Snížení výskytu nemocí způsobené vysokým věkem

Ve vysokém věku poskytuje tělo mnoho nemocí a právě zinek dokáže pomoci zabránit jejich výskytu. Je to především pneumonie, ale také infekční onemocnění nebo makulární degenerace (VPMD).

Dokáže také zvýšit aktivitu T-lymfocytů a NK buněk, které mají schopnost přirozeně likvidovat viry. Zlepšuje imunitní reakci, což tělo chrání před infekčními onemocněními. Také pomáhá zvyšovat mentální výkon, a to hlavně u lidí ve vyšším věku.

Regulace hladiny cukru v krvi

Snad nejznámější funkcí této mikroživiny je, že má schopnost regulovat hladinu cukru v krvi a také vylučování inzulínu.

Ten zajišťuje přepravu cukru z krevního oběhu do tkání.

Pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost těla na inzulín. V neposlední řadě pomáhá snížit inzulínovou rezistenci, díky čemuž může být inzulín účinněji využíván a hladina cukru v krvi je stabilní.

Zlepšení funkce srdce

Různé srdeční choroby způsobují až 33% úmrtí na celém světě. Tento stopový prvek pomáhá zlepšit některé rizikové faktory, které mají na svědomí srdeční onemocnění. Také snižuje hladinu triglyceridu a cholesterolu v krvi.

Kromě všech všech těchto nezbytných lidských činností zajišťuje a má účinek i na mnohé další funkce v našem organismu.

Upravuje střevně-žaludeční problémy, a to díky tomu, že pomáhá ke vstřebávání jídla ve střevech. Také dokáže snížit až o 40% délku trvání chřipky.

Což způsobuje nedostatek zinku v těle?

Nemoc, která vzniká nedostatkem zinku v těle se nazývá akrodermatitida. Je charakterizována mukokutánními poškozeními, ale také průjmem či častými infekcemi.

Výskyt této nemoci je poměrně nebezpečný, protože lidé, kteří jsou jí postiženi, mají sníženou reakci lymfatických buněk na přítomnost mitogenů, sníženou hormonální aktivitu, mohou být také přecitlivělí.

Také se v tomto případě projevují i další příznaky, jako je nadměrný úbytek hmotnosti, ztráta chuti k jídlu, změna pokožky, vyrážky, vypadávání vlasů, u žen také nepravidelná menstruace.

Také jeho snížená hodnota způsobuje narušení fungování imunitních funkcí.

Co obsahuje zinek?

Než odpovíme na tuto otázku, je důležité objasnit vztah mezi zinkem a imunitním systémem:

  • příjem tohoto stopového prvku formou potravy a jeho vstřebávání závisí na složení stravy, na věku člověka a jeho zdravotním stavu;
  • nepřímo podmiňuje výkonnost celého imunitního systému;
  • projevuje se ve vytváření, růstu a funkčnosti leukocytů;
  • podporuje činnost imunostimulantů.

Zdraví dospělí by neměli přijímat více než 40 mg zinku denně.

Hranice je však individuální v závislosti na každém člověku, na jeho potřebách a na tom, zda má případný nedostatek zinku.

Zinek v potravinách

Do těla se nejsnáze vstřebává zinek, který se nachází v potravinách živočišného původu.

Méně efektivně se vstřebává ten, který je rostlinného původu. Důvod je ten, že v našem těle se nacházejí rostlinné sloučeniny, které zpomalují proces vstřebávání.

Třeba si dávat pozor na zdroj zinku. Mnoho potravin totiž obsahuje jeho umělé formy.

Bohatou potravinou na obsah tohoto stopového prvku jsou mořské plody. Ústřice mají ze všech jeho nejvyšší podíl ve 100-gramové porci. Další potravinou bohatou na zinek je hovězí nebo jehněčí maso.

Existují však také skvělé rostlinné alternativy, které dokáží zajistit tělu tuto mikroživinu ve správném množství. Z rostlinných potravin jsou to tyto:

  • špenát,
  • ořechy,
  • houby,
  • všechny druhy fazolí.

Tu jsou další příklady potravin bohaté na zinek:

  • mořské plody a měkkýši: ústřice, krabi, slávky jedlé, humři a mušle;
  • maso: hovězí, vepřové, jehněčí a bizoní maso;
  • ryby: platýs, sardinky, losos a mořský jazyk (solea obecná);
  • drůbež: krůtí a kuřecí maso;
  • luštěniny: cizrna, čočka, černé fazole, fazole kidney a podobně;
  • ořechy a semínka: dýňová semínka, kešu, konopná semínka, a podobně;
  • mléčné produkty: mléko, jogurt a sýr;
  • vejce;
  • celozrnné obiloviny: oves, quinoa (mrlík chilský), hnědá rýže, a podobně;
  • ovoce: borůvky;
  • některé druhy zeleniny: houby, kapusta, hrách, asparagus a červenou řepu listy.

Zinek lze také přijímat ve formě výživových doplňků či multivitamínů. Velmi častá kombinace takového doplňku je zinek selen, neboť právě selen napomáhá jeho vstřebávání.

Zinek je obsažen téměř ve všech multivitamínových nebo minerálních doplňcích výživy.

Chcete-li ho začít přijímat, ale máte obavu, zda jej dokážete získat ze stravy, doplňky mohou být vhodnou alternativou. Je dostupný samostatně nebo v kombinaci s vápníkem, hořčíkem nebo jinými složkami ve zmíněných doplňcích výživy.

Doplňky výživy mohou mít několik různých forem zinku, včetně glukonátu zinečnatého, síranu zinečnatého a octanu zinečnatého.

Další účinky zinku

Na první pohled to může znít složitě, ale je opravdu nutné dát si záležet na tom, abychom v naší potravě kromě důležitých makroživin přijímali také mikroživiny.

Zinek prospívá i těmto dalším funkcím:

  • napomáhá aktivitě mnoha enzymů;
  • nezbytný pro imunitní funkce a hojení ran;
  • napomáhá syntéze DNA a reprodukčnímu vývoji;
  • udržuje chuť a vůni;
  • reguluje produkci, skladování a uvolňování inzulínu;
  • pomáhá produkovat aktivní formu vitamínu A
  • pomáhá při funkci štítné žlázy.

Zinek je přítomen ve všech orgánech, tkáních, tekutinách a sekretech v těle, ale většina zinku, a to až 83 %, je přítomna v kosterních svalech a kostech.

Když je příjem zinku nedostatečný, hladiny v kosterním svalstvu, kůži a srdci jsou udržovány, zatímco hladiny zinku v kostech, játrech, varlatech a plazmě klesají.

Více než 100 specifických enzymů vyžaduje zinek pro svoji katalytickou funkci.

Tělo není schopno ukládat přebytečný obsah zinku, proto je nezbytný jeho nepřetržitý příjem ve formě potravy.

Nadbytek zinku – což způsobuje?

Když mluvíme o nezbytnosti přijímání zinku, je na místě také zohlednit to, zda se tímto stopovým prvkem dá do určité míry předávkovat.

Díky některým druhům potravin teoreticky dokážete poskytnout těle množství, které je dostatečné nad přípustnou horní mez.

Častěji se však takové případy vyskytují v případě užívání doplňků výživy.

Zde jsou nejběžnější projevy možného předávkování touto mikroživinou:

  • nevolnost a zvracení – nejčastější možný příznak;
  • bolest žaludku nebo průjem – spojuje se hlavně s případnou nevolností a zvracením. Také se objevují případy bolesti střev;
  • příznaky podobné chřipce – můžete mít příznaky, jako jsou horečka, zimnice, kašel, bolest hlavy a únava;
  • změna chuti – nedostatek zinku může v vyústit do stavu zvaného hypogeuzie, což je dysfunkce chuťových schopností;
  • nedostatek mědi – v tomto případě se vyskytují hlavně krevní poruchy, jako je anémie z nedostatku železa, úbytek zdravých červených krvinek v důsledku nedostatečného množství železa ve vašem těle. Také se může vyskytovat nedostatek zdravých bílých krvinek v důsledku narušení jejich tvorby;
  • nízký „dobrý“ HDL cholesterol – tento druh cholesterolu snižuje riziko srdečních chorob vylučováním cholesterolu z vašich buněk, čímž zabraňuje hromadění povlaku ucpávajícího tepny;

Je však třeba připomenout, že takové případy možného předávkování jsou velmi ojedinělé.

Mnohem častěji se vyskytují případy nedostatečného přijímání tohoto stopového prvku, proto je třeba si dát záležet na tom, abyste jej v potravě nebo formou doplňků užívali.

Mnoho z nás se totiž soustředí na to, aby ve své stravě měli dostatek makroživin, nicméně na mikroživiny se už myslí méně.

Právě ty v našem těle zabezpečují mnohé životně důležité funkce, a proto je jejich příjem nezbytný.

4.6/5 - (8 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.