Ananas můžeme označit za krále tropických ovocí. Svou oblíbenost si získal zejména jedinečnou sladkou chutí a osvěžujícím charakterem. Původem tohoto šťavnatého ovoce jsou tropické oblasti Ameriky a Západoindických ostrovů. K nám se ananasy dovážejí nejčastěji z Kuby.
Svěží aroma a šťavnatá konzistence dělají z ananasu neodmyslitelnou součást letních jídel či osvěžujících nápojů. Kromě své nezaměnitelné chuti, která potěší naše chuťové pohárky, nabízí ananas celou řadu zdravotních výhod. Několik studií prokázalo jeho protizánětlivé či antioxidační účinky a také podporu trávení a funkcí nervového systému.
Přečtěte si, v čem ananas konkuruje jiným druhům ovoce, což obsahuje, jaké má účinky na náš organismus a hodně jiného.
Obsah článku
- Nutriční hodnoty ananasu – co všechno se v tomto chutném ovoci skrývá?
- Hlavní účinky ananasu na naše zdraví
- Ananas na trávení i hubnutí
- Příznivě působí na kardiovaskulární systém
- S tímto chutným pamlskem si zlepšete imunitní systém a snížíte v těle zánět
- Ananas může pomoci zkrátit dobu zotavování po cvičení
- Ocení ho vaše pleť i vlasy
- Nechutná vám už samotný ananas? Zkuste nové recepty
- Jak vybrat dobrý ananas?
- Jak zpracovat ananas?
- Závěr
Nutriční hodnoty ananasu – co všechno se v tomto chutném ovoci skrývá?
Nutriční hodnoty ananasu ve 100 gramech:
- 50 kalorií
- 0,5 g bílkovin
- 13 g sacharidů
- 10 g cukrů
- 0,2 g tuku
- 1,4 g vlákniny
VVitamíny v ananasu
- 47,8 mg vitaminu C (přibližně 80% denního referenčního příjmu)
- 3 mcg vitamínu A
- 0,08 mg vitaminu B1 (thiamin)
- 0,03 mg vitaminu B2 (riboflavin)
- 0,5 mg vitaminu B3 (niacin)
- 0,2 mg vitaminu B5 (kyselina pantotenová)
- 0,1 mg vitaminu B6 (pyridoxin)
Minerály v ananasu
- 109 mg draslíku
- 12 mg hořčíku
- 13 mg vápníku
- 0,1 mg zinku
- 0,3 mg železa
- 0,9 mg manganu
* Tyto hodnoty mohou mírně variovat v závislosti na konkrétním druhu ananasu a jeho zralosti.
Sladký ananas je přímo dezertem, který si můžete dopřát kdykoli během dne, a to bez výčitek. Přestože oproti jiným druhům ovoce obsahuje poměrně málo vitamínů i minerálů, pod svou zelenou korunou se ukrývá množství jiných zdraví prospěšných látek. Z nich je nejvzácnější enzym bromelain.
Pomáhá nejen při trávicích obtížích, jako je například plynatost, zácpa, průjem či pálení žáhy, ale pozitivně působí i proti srážení krve. Právě enzym bromelain má za následek nepříjemné pálení na jazyku, které se může dostavit po konzumaci ananasu.
Bromelain, který pomáhá trávení, štěpí i mléčné bílkoviny, čímž ztenčuje ochranný povlak v ústech. Tím se kyseliny z ananasu dostanou přímo na naši sliznici, což může způsobit pálení. Ústní dutina si však ochranný povlak snadno znovu obnoví a pálení postupně ustupuje.
Hlavní účinky ananasu na naše zdraví
- Podporuje trávení
- Podporuje hubnutí
- Působí proti srážení krve
- Má protizánětlivé účinky
- Vysoký obsah vitamínu C
- Pomáhá při snižování oxidačního stresu
- Podporuje zdraví srdce
- Pečuje o zdravou pokožku
- Zmírňuje zácpu
- Pečuje o zdraví kostí a svalů
- Může zvyšovat plodnost
- Může pomáhat chránit štítnou žlázu
Ananas na trávení i hubnutí
Pro ty, kteří sledují příjem kalorií je ananas ideálním nízkokalorickým ovocem, které může sloužit také jako zdravá náhrada za sladké dobroty. Na sto gramů má jen kolem 50 kilokalorií.
Díky vysokému obsahu vody podporuje metabolismus, což oceníte zejména tehdy, když se snažíte zhubnout. Kromě toho, ananas má podobně jako meloun či pomeranče močopudný účinek.
Zajišťuje to draslík, který je znám tím, že odvodňuje.
Vláknina a enzym bromelin pomáhají střevu lépe se zbavit toxinů, čímž se kompletně tělo zbaví škodlivin a tím se detoxikuje celý váš organismus. Vitamin C v játrech aktivuje enzym, který pročistí i krev.
Zároveň, v dužnině obsažený bromelain napomáhá ke správnému fungování trávení a působí také protizánětlivě.
Příznivě působí na kardiovaskulární systém
Ananas je bohatý na antioxidanty – molekuly, které pomáhají vašemu tělu odvrátit oxidační stres.
Oxidační stres vzniká působením volných radikálů, které mohou způsobit poškození buněk, oslabit imunitní systém, rozvoj srdečních chorob či cukrovky.
Antioxidanty zvané flavonoidy obsažené v ananasu mohou mít ochranné účinky na naše srdce a prospěšné umí být i při prevenci rakoviny tlustého střeva.
S tímto chutným pamlskem si zlepšete imunitní systém a snížíte v těle zánět
Ananas se v tradiční medicíně používá již po staletí. Obsah jeho vitamínů a minerálů ve spojení s enzymy mohou nastartovat imunitní systém a zmírnit záněty probíhající v těle.
Důkazem nám může být 9-denní studie z roku 2014. Zapojených do ní bylo 98 zdravých dětí. Byly rozděleny do tří skupin, v nichž buď nejedli žádný ananas, jedli přibližně 1 šálek (140 g) ananasu nebo jedli přibližně 2 šálky (280 g) ananasu denně.
Zjistilo se, že ti, kteří jedli ananas, měli výrazně nižší riziko virových a bakteriálních infekcí. Také děti, které jedly nejvíce tohoto ovoce, měly téměř čtyřikrát více bílých krvinek bojujících proti chorobám než ostatní skupiny.
Dopřejte si čerstvý ananas nebo šťávu zejména v sychravém podzimním počasí, kdy míváme nejvíce oslabenou imunitu. Pohár čerstvé ananasové šťávy vám dodá 130% doporučené denní dávky vitamínu C.
Ananas může pomoci zkrátit dobu zotavování po cvičení
I přesto, že vám ananas pomůže doplnit zásoby sacharidů po cvičení, v některých případech vám může chytře pomoci. Bromelain se svými protizánětlivými vlastnostmi může urychlit regeneraci svalů po namáhavém cvičení a také snížit zánět kolem poškozené svalové tkáně.
Toto zjištění lze využít i po chirurgických zákrocích, včetně zubních či kožních zákroků. Bromelain může snížit zánět, otok, modřiny i bolest.
Ocení ho vaše pleť i vlasy
Tím, že ananas dokáže snižovat v těle zánět, pomáhá redukovat zarudnutí pleti. Kromě toho, dodává jí kolagen, díky kterému je pokožka pružnější a jemnější na dotek.
Co se týká vlasů, ananasem je podpoříte jak zevnitř, tak zvenčí. Pokud rádi zkoušíte babské recepty, ananasová šťáva vám může pomoci hydratovat vaše suché vlasy.
Nechutná vám už samotný ananas? Zkuste nové recepty
Čerstvý ananas je k dostání v obchodech kdykoli během roku. Pokud rádi v kuchyni experimentujete, ananas je přesně ta superpotravina, kterou můžete jíst na mnoho způsobů. Ananas lze grilovat, flambovat a skvěle doplní různá jídla. Hodí se zejména k pikantním jídlům, svěžím salátům i do nápojů. Přidává sladkou chuť, výraznou barvu i šťavnatost.
Zde je několik nápadů na jednoduché recepty, které obsahují ananas:
- Snídaně: ananasové smoothie, ananas a řecký jogurt
- Oběd: zeleninový salát s ananasem, pečené kuře, mandle, borůvky a ananas na hlávkovém salátu nebo jiné zelenině, domácí havajské hamburgery (hovězí hamburgery s ananasovým kroužkem), pizza s ananasem
- Večeře: smažená ananasová rýže a seitan
- Dezert: domácí šlehačka s ananasem, různé ovocné koláče, zmrzlina s ananasem
- Nápoje: Pina colada, ovocný džus
Kromě toho, ananas si můžete koupit také konzervovaný, dehydrovaný nebo lyofilizovaný.
Jak vybrat dobrý ananas?
Když už se rozhodnete dopřát si kousek exotiky i u vás doma, dáme vám návod, abyste sáhli po opravdu dobrém a sladkém kuse.
Ananas totiž nepatří mezi nejlevnější ovoce, ale levnější – konzervová či kandovaná verze vám jeho chuť ani prospěšné látky nenahradí.
Exotické ovoce k nám putuje klidně i několik týdnů, čili kvalitu tohoto ovoce někdy nepoznáte na první pohled.
Jak zjistíme, který ananas je dobře vyzrálý?
V první řadě se zaměřte na jeho vzhled. Ananasová slupka by měla být čistá, bez kazů a hnědých fleků. Nahoře je jeho zbarvení zelenkavé, dolů zlatavě žluté. Vyhýbejte se ananasům, které jsou otlačené, případně popraskané.
Když si ananas chytíte do ruky, měl by být lehce poddajný, ale zároveň pevný po celém tvaru. Příliš měkké a naopak tvrdé kusy jsou zárukou toho, že ananas nebude nejlepší.
Dobrým znakem je i jeho koruna neboli listy, které by měly na první pohled vypadat zdravě a svěže. Při odtržení by měl ananas klást jen nepatrný odpor. Zralý plod poznáte i podle vůně, která je sladká a svěží.
V případě, že ucítíte kyselou, octovou vůni je pravděpodobné, že se ananas začíná kazit.
Důkladným výběrem vhodného plodu si zajistíte, že má ananas maximum vitamínů a živin a také výbornou chuť. Naopak nezralý či zkažený plod vám může podráždit sliznici a způsobit nepříjemné zažívací potíže.
Jak zpracovat ananas?
Připravte si pevnou dřevěnou desku a dlouhý ostrý nůž. Ananas položte naležato a nejdříve odřízněte horní korunu listů a poté spodní část. Následně si můžete ananas postavit na desku a postupně ořezávat slupku shora dolů.
Chcete-li jej pěkně naservírovat, můžete z něj nařezat kroužky či vykrajované tvary. Ananas můžete použít i do salátů, koláčů a určitě se sejde i při přípravě oblíbených koktejlů.
Závěr
I vám se stává, že vás po konzumaci ananasu pálí jazyk či ústní dutina? Zahoďte obavy, jde jen o pocit způsobený enzymem bromelain, který podporuje trávení. Doufáme, že vás tento pocit neodradí od jeho konzumace. Pocit pálení do pár minut ustoupí a vaše tělo zásobíte zdraví prospěšnými látkami.
Zahrnout ananas do svého jídelníčku může být nejen zážitkem pro chuťové buňky, ale také pro váš celkový zdravotní stav. Navíc jde o relativně nízkokalorické ovoce, což jej činí vhodným i pro ty, kteří dbají o svůj příjem kalorií.
Jaký máte vztah k ananasu vy?