Datle jsou v poslední době velmi oblíbeným druhem ovoce, a to hlavně při sportu. Toto ovoce je zde už opravdu dlouho. Původ datlí lze datovat téměř do roku 5000 před naším letopočtem. Jsou rozšířeny hlavně na Blízkém východě a v severní Africe. Datle, které se pěstují zejména v těchto oblastech, jsou velmi prospěšné hlavně díky bohatému složení makroživin. Pojďme se podívat na jejich hlavní benefity.
Obsah článku
- Ideální potravina pro sportovce
- Datle a jejich hlavní výhody
- Vysoký obsah polyfenolů
- Alternativa ke sladkostem
- Vysoký obsah vlákniny
- Vysoký obsah draslíku
- Skvělé jako náhrada cukru
- Budují silné kosti
- Datle jsou vysoce výživné
- Mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi
- Mají vysoký obsah antioxidantů
- Zlepšují funkčnost mozku
- Mohou usnadnit přirozený porod
- Mohou chránit vaše ledviny
- Mohou zlepšit plodnost u mužů
- Zlepšují funkce nervového systému
- Datle jsou univerzální pokrm
- Závěr
Ideální potravina pro sportovce
Datle jsou vynikajícím zdrojem draslíku, obsahují 167 miligramů na porci (1 datle podle důvěryhodného zdroje).
To je o 50 procent více ve srovnání s banány. Sacharidy a draslík v datlech jsou obzvláště užitečné pro sportovce.
Datle také pomáhají předcházet křečím po tréninku a pomáhají při regeneraci svalů
Trvalé uvolňování sacharidů doplňuje glykogen. To je hlavní zdroj energie pro vaše tělo během namáhavé činnosti.
Doplněním draslíku a obnovením rovnováhy elektrolytů ztracených pocením během cvičení, datle také pomáhají předcházet křečím po tréninku a pomáhají při regeneraci svalů.
To není všechno
Dalšími důležitými živinami, které datle poskytují, jsou:
- Mohou chránit tělo před vznikem zánětu
- Vitamin B – niacin, kritický pro přeměnu cukru na energii
- Vitamin B6 pro budování svalů
- Vitamin A
- Vápník
- Železo
- Hořčík
Není tedy žádným překvapením, že hlavně profesionální sportovci zařazují datle do svých regeneračních pokrmů po tréninku nebo soutěži.
Datle a jejich hlavní výhody
Většina z nás zná tento pokrm z vánočního stolu. Ovšem datle mají velké množství výhod. Pojďme si představit některé z nich.
- Mohou chránit tělo před vznikem zánětu
- Skvělá alternativa ke sladkostem
- Vysoký obsah vlákniny
- Vysoký obsah draslíku
- Skvělá náhrada cukru
- Pomáhají zdraví kostí
- Jsou vysoce výživné
- Mohou pomoci udržet dobrou hladinu cukru v krvi
- Obsahují antioxidanty
- Podporují funkce mozku
- Podporují plodnost u mužů
- Mohou pomoci při přirozeném porodu
- Podporují funkce nervové soustavy
- Jsou ideální snack
- Jsou univerzální a hodí se do různých receptů
Vysoký obsah polyfenolů
Polyfenoly jsou antioxidační sloučeniny, které mohou chránit tělo před vznikem zánětu. Obsahují také více polyfenolů než většina jiného ovoce a zeleniny.
Alternativa ke sladkostem
Datle dokáží uspokojit chuť na sladké a zároveň vám dodají potřebné živiny, jako je vitamín B6 a železo.
Vysoký obsah vlákniny
Jen 100 g datlí obsahuje 7 g vlákniny. Vláknina je mimořádně prospěšná hlavně pro trávicí systém. Prohlédněte si kompletní článek o vláknině…
Vysoký obsah draslíku
Mají vysoký obsah draslíku, což je minerál, který tělo potřebuje pro správnou funkci. Je důležitý hlavně pro dobré zdraví srdce. Draslík také pomáhá budovat a udržet si svaly.
Skvělé jako náhrada cukru
Datle jsou ideální náhrada cukru. Obsahují zdravější přírodní cukry namísto rafinovaných cukrů, které najdete v klasických sladkostech.
Budují silné kosti
Datle obsahují hořčík, který je důležitý při tvorbě kostí. Nedostatek hořčíku je spojen s vyšším rizikem vzniku osteoporózy. Získávání hořčíku z přírodních zdrojů je zdravější než z doplňků, protože snižuje riziko toxicity. Kromě toho obsahují železo, které pomáhá kostní dřeni.
Datle jsou vysoce výživné
Výživové údaje datlí jsou opravdu pestré. Jejich plody jsou nabité množstvím vitamínů a minerálů, které mohou být mimořádně užitečné pro vaše zdraví a celkový výkon.
Mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi
Používání datlí namísto klasických sladidel, jako jsou sirupy a rafinovaný cukr je výhodné z toho důvodu, že datle dodávají sladkost, aniž by způsobovaly výrazné zvýšení hladiny cukru v krvi.
Mají vysoký obsah antioxidantů
Antioxidanty jsou v podstatě sloučeniny, které podporují proces oxidace a tím eliminují nebezpečné volné radikály, které mohou způsobit různé zdravotní komplikace.
Zlepšují funkčnost mozku
Studie také ukázaly, že konzumace datlí snižuje problémy související s úzkostnou poruchou a také napomáhá při podpoře paměti a učení.
Mohou usnadnit přirozený porod
Těhotné ženy, které pravidelně jedí datle, mají vyšší šanci porodit přirozeným porodem.
Mohou chránit vaše ledviny
Datle mají různé vlastnosti, které mohou podpořit zdraví vašich ledvin. Extrakty z datlí mohou snížit přebytek kreatininu v ledvinách, což zlepšuje celkové zdraví ledvin.
Mohou zlepšit plodnost u mužů
V datlech jsou přítomny různé vitamíny a minerály, které mohou pomoci zlepšit počet spermií a také zvýšit sexuální libido. Způsobuje to hlavně obsah flavonoidů a různé aminokyseliny.
Zlepšují funkce nervového systému
Nervový systém je v podstatě komunikační síť, která udržuje vaše tělo v neustálé činnosti. Datle jsou bohaté na živiny, jako je draslík, což je velmi prospěšné pro správné fungování neurologického zdraví.
Datle jsou univerzální pokrm
Univerzálnost v jídle znamená, že jej lze použít při přípravě široké škály receptů. Datle se většinou konzumují v čerstvé nebo sušené formě a mají vynikající využití v různých zdravých receptech.
Jsou často využívány při přípravě nepečených koláčků pro jejich mastnou a lepkavou konzistenci, která dobře drží těsto pohromadě.
Závěr
Datle jsou velmi zdravé ovoce, které si jistě zaslouží místo ve vašem jídelníčku.
Mají vysoký obsah živin, vlákniny a antioxidantů. Všechny tyto složky vám mohou pomoci cítit se lépe a fit.
Existuje několik způsobů, jak jednoduše přidat datle do svého jídelníčku. Jedním z populárních způsobů jejich konzumace je jako přírodní sladidlo do různých smoothie nápojů.
Nejjednodušší je najít datle v sušené formě. Dejte si však pozor, jsou více kalorické než čerstvé ovoce, takže je důležité je konzumovat s mírou.
Datle jsou výživné a chutné, a proto se určitě vyplatí přidat je do svého jídelníčku.