DomůVýživaFeta sýr - Proč je tak oblíbený? + nutriční hodnoty

Feta sýr – Proč je tak oblíbený? + nutriční hodnoty

Feta sýr je pravděpodobně nejznámějším ze všech řeckých sýrů. Tento sýr se často vyrábí z ovčího mléka, ale může se částečně vyrábět také z kozího mléka.

Název dostal již v 17. století (pouze název, sýr je mnohem starší) a znamená „plátek“. Je odvozen od způsobu krájení tohoto sýra. Feta se totiž krájí na plátky a následně se ukládá do sudů.

Je to měkký, bílý, slaný sýr, který je velmi výživný a je výborným zdrojem vápníku.

Ve středomořské kuchyni se tento sýr používá ve všech druzích jídel, od předkrmů až po dezerty.

V tomto článku se vám budeme snažit přiblížit vše důležité o feta sýru.

Co je feta sýr?

Jak jsme již zmínili, je to měkký sýr bílé barvy, který se obvykle vyrábí z ovčího a kozího mléka. Jedná se o jeden z nejstarších sýrů na světě, který je známý svým bohatým aroma a zajímavou oříškovou chutí.

Feta je vynikající zdroj živin, jako je vápník a bílkoviny, obsahuje také velké množství sodíku a nasycených tuků.

Je velmi oblíbená u fitness nadšenců, a to hlavně z důvodu, že má nižší obsah tuku než většina ostatních sýrů. Považuje se proto za zdravější volbu než klasické sýry.

Jelikož se feta nevyrábí z kravského mléka, ale z mléka ovcí a koz, je snáze stravitelný pro většinu lidí.

V těchto regionech se feta vyrábí z mléka ovcí a koz chovaných na místní trávě. Právě toto prostředí dává sýru jeho jedinečné vlastnosti.

Díky své drobivé struktuře je velmi oblíbenou přísadou do salátů nebo jako příloha k masu a jiným pokrmům.

Historie fety sahá do Řecka, konkrétně až do 8. století před naším letopočtem.

Výroba sýra z kozího mléka byla v řeckých vesnicích populární tradicí, místní k tomu používali různé tradiční techniky.

Jak se feta vyrábí a jak chutná?

V Evropě se feta může vyrábět pouze z plnotučného ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka. Zákonný limit je stanoven na obsah maximálně 30 % kozího mléka.

Feta je často propagována jako zdravější sýr v porovnání s jinými sýry vyrobenými výlučně z kravského mléka.

Chuť

Chuť fety je různá, záleží totiž na způsobu přípravy. Pokud je vyrobena z ovčího mléka je spíše štiplavá a ostrá. Když je vyrobena z ovčího mléka v kombinaci s kozím mlékem je jemnější.

sýr feta

Feta se vyrábí v kostkách, tak jak vidíte na obrázcích a je relativně pevná na dotek. Při krájení se však drolí a v ústech vám po ní zůstane krémový pocit díky její jemné textuře.

Výroba

Pravá řecká feta se vyrábí z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka.

Mléko používané k výrobě sýra je obvykle pasterizované, ale může být také nepasterizované.

Po pasterizaci mléka se přidají potřebné kultury mléčného kvašení k oddělení syrovátky od tvarohu, který je vyroben z bílkovinného kaseinu. Potom se přidá syřidlo pro ztuhnutí kaseinu.

feta cheese

Po dokončení tohoto procesu se tvaroh vytvaruje odkapáním syrovátky a umístěním tvarohu do forem na 24 hodin.

Když je tvaroh dostatečně pevný, nakrájí se na kostičky, osolí a umístí se do dřevěných sudů až na tři dny. Potom se sýr umístí do slaného roztoku a nechá se dozrát přibližně dva měsíce.

Nakonec, když je sýr připraven k distribuci do obchodů, je zabalen do tohoto roztoku, aby se zachovala jeho čerstvost.

Feta sýr – nutriční hodnoty

Feta se zdá být zdravou volbou. 100 gramů feta sýru obsahuje (zdroj):

  • Kalorie – 265 kcal
  • Bílkoviny – 14 g
  • Tuky – 21 g
  • Nasycené tuky – 14 g
  • Sacharidy – 4 g
  • Vláknina – 0 g
  • Cukry – 0 g
  • Vápník – 493 mg
  • Cholesterol – 89 mg

Obsahuje také vitamíny A a K, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, železo a hořčík.

Feta má nižší obsah tuku a kalorií v porovnání s ostatními vyzrálými sýry jako například čedar nebo parmazán. Obsahuje také více vápníku a vitamínů B než jiné sýry (mozzarella, ricotta, tvaroh nebo kozí sýr).

feta syr s olivami

Sacharidy

Feta má velmi nízký obsah sacharidů. I proto je velmi oblíbená ve zdravém životním stylu. Je to způsobeno tím, že neobsahuje téměř žádný cukr ani vlákninu. Pokud se snažíte zhubnout nebo jste například v rýsovačce, feta je to pravé přesně pro vás!

Tuky

Feta má obvykle vysoký obsah nasycených tuků.

Nadměrný příjem potravin s nasycenými tuky je spojen s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Dávejte si proto pozor a fetu (jako i ostatní plnotučné potraviny) konzumujte s mírou.

Protein

100 gramů feta sýru obsahuje až 14 g bílkovin, díky čemuž je feta docela dobrým zdrojem bílkovin.

Vysoký obsah bílkovin má na svědomí živočišné syřidlo používané k výrobě tohoto sýra.

Živočišné syřidlo je enzym vyrobený z telecího žaludku, což znamená, že není vhodný pro vegetariány a vegany.

Vitamíny a minerály

Feta obsahuje zajímavé množství vápníku a vitamínu B12, které jsou vhodné pro správný vývoj kostí a poskytují přirozenou energii.

Feta obsahuje také fosfor, měď, zinek, mangan, selen a vitamín B6. Má také relativně nízké množství železa, hořčíku, draslíku a vitamínu A.

Kolik kalorií má feta sýr?

Feta sýr má 265 kalorií.

Výhody feta sýru

Může podporovat zdraví kostí

Feta sýr je dobrým zdrojem vápníku, fosforu a bílkovin. Všechny tyto složky prokazatelně podporují zdraví kostí.

Vápník a bílkoviny pomáhají udržovat dostatečnou hustotu kostí a zabraňují osteoporóze.

Ovčí a kozí mléko (z nichž je feta vyrobena) obsahuje více vápníku a fosforu než kravské mléko. Začlenění potravin vyrobených z těchto surovin do vaší stravy vám může pomoci dosáhnout doporučeného denního příjemu vápníku.

 

Je snáze stravitelný

Feta je mnohem snáze stravitelná a je mnohem méně alergenní a protizánětlivá, proto je vhodná pro lidi, kteří jsou mírně alergičtí na mléčné výrobky.

Obsahuje také probiotika, která podporují trávení a fungování imunitního systému.

Dobrý zdroj vitamínů

Sýr může být také zajímavým doplňkem k vaší stravě. Chcete-li načerpat vitamíny z jiných zdrojů než jen z ovoce a zeleniny, feta je to pravé.

Nižší obsah tuku

Feta má ve srovnání s mnoha jinými druhy sýra nižší obsah tuku a kalorií. Je proto vhodná do diety (v rozumném množství).

Dobrý zdroj bílkovin

Tento sýr je, kromě dobrých tuků a vápníku, také zajímavým zdrojem bílkovin. Bílkoviny jsou základní stavební složkou pro vaše svaly, proto pokud se snažíte o vybudování hezké postavy, určitě doporučujeme zařadit ji do svého jídelníčku.

feta sýr

Nevýhody

Měkké, nepasterizované sýry jako feta mohou obsahovat bakterii Listeria monocytogenes, která může u dospělých způsobit mírné příznaky podobné chřipce.

Bakterie však může být dost škodlivá pro nenarozené děti a těhotným ženám se obecně doporučuje, aby nekonzumovaly nepasterizované sýry.

Obsahuje také laktózu. Lidé s alergií nebo intolerancí na laktózu by se měli vyhýbat konzumaci nevyzrálých sýrů včetně feta sýru.

Závěr

Feta lahodný a zdravý sýr, který je bezpečný pro většinu lidí. Má vysoký obsah bílkovin a vápníku.

Můžete si jej přidat do salátu nebo jako přílohu k vašemu oblíbenému masu. Jezte ho s mírou a všechno bude v pořádku.

4/5 - (5 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.