Jablko jako nejstarší ovoce na světě má opravdu co nabídnout. První divoké jabloně s touto vitamínovou bombou rostly v oblasti střední Asie a Číny již před více než desítkami tisíc let. V té době to byly plody menší a kyselejší, a převážně sloužily k zasycení ptactva a jiných zvířat.
Do Evropy se jabloně rozšířily ve starověku z oblastí Íránu a Zakavkazska. Ovocím číslo jedna se však staly až v minulém století.
Dnes by tato šťavnatá ovocná pochutina neměla chybět v žádném zdravém jídelníčku každého z nás.
Obsah článku
Kolik kalorií má jablko?
Jedno šťavnaté, středně velké jablko má přibližně 95 kalorií, 25g sacharidů a 4 g vlákniny. Z tohoto pohledu je tedy tento ovocný plod vhodnou alternativou i při redukční dietě.
Jablka a skryté bohatství v podobě vitamínů
O tom, že jablko obsahuje nespočet vitamínů, není určitě pochyb. Na dnešním slovenském trhu najdete mnoho odrůd tohoto sladkého ovoce.
Jedná se o odrůdy jako například:
- Ametyst
- GoldStar
- Luna
- Fuji
- Pinova
- Topaz
Z pohledu zdraví obsahuje až 13 vitamínů, které jsou prospěšné a potřebné pro naše zdraví.
Ide o vitamíny ako:
- vitamín A
- komplex B vitamínů – B, B2, B6 a B12
- vitamín C
- vitamín E
- vitamín K
- kyselina pantotenová
- niacin
- biotin
- kyselina listová
- cholin
Převážná část těchto vitamínů se nachází ve slupce, nebo přímo pod ní. Pokud byste chtěli využít i další dostupný vitamín, jadérka z jablka určitě nevyhazujte. Nachází se tam totiž stopový prvek extra dávky jódu. Jód je prospěšný pro správné fungování štítné žlázy.
Vitamíny skupiny B
Vitamíny B-komplexu obsaženého v jablkách jsou nezbytnými pomocníky při udržení červených krvinek. Rovněž jsou prospěšné pro udržení zdravého a silného nervového systému.
Vitamin B působí jako lék proti vypadávání vlasů, udržuje pokožku pružnou, pomáhá při potížích se spánkem a s koncentrací. Takže je výborným kamarádem iv případech nekvalitního spánku.
Vitamin E
Vitamin E se nachází v jablku v menším zastoupení než ostatní vitamíny. Přesto poskytuje tělu blahodárné účinky a to ve formě krásnější pokožky a silného imunitního systému.
Vitamin C
Vitamin C představuje silný přírodní antioxidant, který může pomoci zvýšit odolnost vašeho těla vůči infekčním onemocněním a poškození způsobenému volnými radikály.
Denní dávku tohoto vitamínu obsaženou v jablkách potřebujete pro tvorbu tkáně, stavbu zubů a kostí. Jeho nedostatek může vést k malátnosti a depresím.
Kyselina listová
Kyselina listová patří mezi vitamíny ze skupiny B (někdy se také označuje jako vitamín B9 nebo folát). Společně s vitamínem B12 se podílí na tvorbě DNA, na dělení buněk v těle, tvorbě krve a růstových procesech. Pokud se snažíte otěhotnět, zvýšená dávka tohoto vitamínu by měla být pro vás samozřejmostí.
Vláknina
Vláknina je v jablku obsažena ve slupce a pomáhá zlepšovat činnost střev a částečně snižovat cholesterol.
TIP: Jablko neobsahuje téměř žádné bílkoviny, zato má však vysoký obsah vody, a to až 84 %. Jablka jsou také mimořádně bohatá nejen na vitamíny, ale také na stopové prvky. Jablka v sobě skrývají vysoký obsah draslíku a obsahují až 30% vlákniny.
Jablko jako výhodný benefit pro naše tělo a zdraví
Kdo by to byl řekl, že se v tak malém ovoci může skrývat tolik vitamínů prospěšných pro naše tělo?
Jaké jsou benefity konzumace jablek pro naše zdraví?
Zázrak plný vitamínů
Z pohledu vitamínů je tedy jablko jedním z dostupných zdrojů i v oblasti Slovenska. Hodně z těchto výše zmíněných vitamínů se nachází právě ve slupce, proto je lepší jablko jíst vcelku. A to z toho důvodu, abyste o tyto vitamíny zbytečně nepřišli.
Nápověda při hubnutí
Jablka dokážou být skvělým pomocníkem při hubnutí a dietě. A to z toho důvodu, že obsahují hodně vlákniny a vody, což umožní udržet pocit sytosti mnohem déle. Podle vědců jsou jablka proto tak plná, protože jsou energeticky méně náročná, a to jim dodává vlákninu a objem.
Dobré pro vaše srdce
Jablka jsou spojována s nižším rizikem srdečních chorob a udržují vaše srdce zdravé hned několika způsoby:
- díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- obsahují polyfenoly, které mají antioxidační účinky a pomáhají snižovat krevní tlak a riziko mrtvice
- jedním z polyfenolů je flavonoid, který snižuje riziko mozkové mrtvice až o 20 %
Jablka snižují riziko vzniku cukrovky
Díky studii, ve které respondenti konzumovali jedno jablko denně, vědci zjistili snížení rizika diabetu 2. typu až o 28%. Dokonce i konzumace jen několika jablek týdně má ochranný účinek pro náš organizmus.
Jak je to možné?
Vědci zjistili, že pravděpodobně polyfenoly v jablkách pomáhají předcházet poškození beta buněk ve slinivce břišní. Tyto beta buňky produkují v těle inzulín a jsou často poškozenými buňkami u lidí s diabetem 2. typu.
Mají prebiotické účinky a podporují dobré střevní bakterie
Jablka obsahují pektin, tedy druh vlákniny, který působí jako prebiotikum a krmí dobré bakterie v našem střevě.
Tenké střevo neabsorbuje vlákninu během trávení, místo toho přechází do tlustého střeva. V tlustém střevě tak může podporovat množení dobrých bakterií.
Látky v jablkách mohou předcházet vzniku rakoviny
Jablka obsahují několik přirozeně se vyskytujících sloučenin, které mohou pomoci v boji proti rakovině. Pozorovací studie je spojují s nižším rizikem rakoviny a úmrtí na rakovinu.
A to vše díky antioxidačním a protizánětlivým účinkům, které mohou být zodpovědné za potenciálně preventivní účinky rakoviny.
Jablko jako zbraň proti astmatu
Je to sice šokující, ale jablko funguje i jako zbraň v boji proti astmatu. Díky antioxidačním a protizánětlivým sloučeninám mohou jablka pomáhat regulovat imunitní reakce a chránit člověka před astmatem.
Zlepšuje zdraví kostí
Pravidelná každodenní konzumace jablek je spojena s větší hustotou kostí, což vede k jejich zdraví a síle. Mohou za to antioxidační a protizánětlivé látky, které podporují zdraví kostí.
Bonusem je také to, že konzumace ovoce může pomoci zachovat kostní hmotu při stárnutí.
Jablečná šťáva na ochranu mozku
Jablko má dokonce i blahodárné účinky na náš mozek. Podle studie na zvířatech může jablečný džus (jablko ve slupce) pomoci zabránit úbytku neurotransmiterů, které se podílejí na paměti.
Rovněž jablečná šťáva pomáhá zachovat acetylcholin a neurotransmiter, který může s věkem klesat. Takové nízké hladiny acetylcholinu souvisí se vznikem Alzheimerovy choroby.
Kdy jíst jablko?
Pokud se chystáme udělat něco pro naše zdraví, měli bychom jablka jíst každý den. Pravidla při konzumaci ovoce hovoří o tom, že byste měli mít v konzumaci ovoce postup. V tomto postupu začnete od nejvíce hydratujících plodů a postupně přejdete k těm, které mnoho vody neobsahují.
Jak však na nás působí konzumace jablek ráno a večer?
Ráno
Jablko v ranních hodinách se dokáže přeměnit i na lék. Jablka pomáhají vyplavovat z těla nadbytečnou sůl a vodu, což má příznivý vliv na vysoký krevní tlak. Z tohoto důvodu je přínosem pro hypertoniky, kteří by měli ráno sníst alespoň jedno jablko na lačno.
Večer
Jablko jako ovoce je bohaté na pektin (tělu prospěšná rozpustná vláknina), který zpomaluje trávení. S kombinací bohaté večeře mohou citlivějšímu organismu způsobit zažívací problém a bolestivé křeče v žaludku.
Chcete-li konzumovat ovoce na večer, dodržujte zásadu nemixování s jinými druhy ovoce a konzumujte jen menší množství.
Pro zdravý organismus bude s těmito pravidly i pojídání jablka ve večerních hodinách bezproblémové.
Navíc jedno jablko přes spaním doporučují i lékaři pro ty lidi, kteří trpí neklidným spánkem.
Jablečná šťáva a její účinky
Jablečná šťáva je skvělým doplněk čisté vody pro každý den. Oproti jablku šťáva představuje lepší formu stravitelnosti vitamínů. A to až v poměru 4krát více vitamínů, než dokáže tělo přijmout z celkového plodu.
Z kvalitní jablečné šťávy bez přidaného cukru získáte až 68% vitamínů, zatímco z celého jablka jen 17%.
Jaké vitamíny a prospěšné látky najdete v jablečné šťávě?
Vitamin C
Denní doporučená dávka vitaminu C je 60 mg. V případě nedostatku této denní dávky se může u člověka dostavit únava, podráždění a celková psychická nepohoda.
Jablečná šťáva jako zdroj vitamínu C dokáže při pravidelném pití zlepšit vaši pleť. A to díky tomu, že prospívá tvorbě kolagenu, který udržuje vaši pleť vypnutou a svěží.
Rovněž vitamín C podporuje vstřebávání železa, které má pozitivní vliv na problematickou a bledou pleť.
Antioxidanty
Tak jako v jablku, tak i v jablečné šťávě naleznete prospěšné antioxidanty nazvané polyfenoly.
Mnohé studie v tomto směru naznačují, že dlouhodobá konzumace potravin bohatých na rostlinné polyfenoly chrání tělo proti:
- rakovině
- kardiovaskulárním onemocněním
- cukrovce
- osteoporóze
- neurodegenerativním onemocněním
Vláknina
Slupka z jablka obsahuje velké množství vlákniny. V případě odšťavňování je tedy třeba dodržet určitá pravidla, abyste o tuto vlákninu nepřišli. Tím pravidlem je odšťavňovat jablka vcelku společně se slupkou.
V této jablečné vláknině se nachází pektin, který pomáhá při čištění jater, střev a obnovuje střevní mikroflóru.
Vitamin A
Vitamin A obsažený v ovoci a zelenině se nazývá karotenoid. Tento vitamín má příznivé účinky na náš zrak, pomáhá v boji proti virům a infekčním onemocněním.
Voda
Pokud vám nevyhovuje jíst jablko vcelku, jablečná šťáva je skvělou alternativou udržování pitného režimu. Jablko obsahuje 85 až 90 % vody.
Jablečná šťáva je také záchrana v případech dehydratace.
V takových situacích se doporučují pít elektrolytické nápoje, které jsou bohaté na draslík. Pokud nemáte po ruce tento nápoj a jste dehydratováni, použijte jako náhradu právě jablečnou šťávu s množstvím draslíku.
- díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- obsahují polyfenoly, které mají antioxidační účinky a pomáhají snižovat krevní tlak a riziko mrtvice
- jedním z polyfenolů je flavonoid, který snižuje riziko mozkové mrtvice až o 20 %
- rakovině
- kardiovaskulárním onemocněním
- cukrovce
- osteoporóze
- neurodegenerativním onemocněním