DomůFitnessKrabičky na jídlo - Jak je správně vybrat?

Krabičky na jídlo – Jak je správně vybrat?

Krabičky na jídlo jsou praktickými pomocníky, kteří nás dokáží zachránit v nejedno situaci. Díky nim si můžeme nosit svačinu, oběd či jiné typy jídel kamkoli a kdykoli. Krabičky se však dají využít i pro řadu jiných způsobů. Jak si vybrat ty správné?

Jaké krabičky na jídlo používáme my?

Účel použití

Krabičky na jídlo se na trhu nacházejí ve velkém množství různých provedení, velikostí a materiálů. Odlišovat je od sebe můžete prostřednictvím značky, ceny nebo zpracování.

K tomu, abyste si vybrali ty správné, musíte vědět, s jakými typy se setkáte.

Krabičky se nejčastěji dělí na:

  • krabičky pro přenášení nebo uchovávání studeného jídla
  • krabičky pro přenášení nebo uchovávání teplého jídla
  • krabičky na chlazení potravin v chladničce
  • krabičky na zamrazování potravin v mrazničce

Krabičky pro přenášení nebo uchovávání studeného jídla

Tento typ krabiček je zpravidla nejlevnější. Koupit si jej můžete kdekoli, protože nemá žádné speciální funkce.

Na rozdíl od modelů, které mají udržet jídlo v teple, mu stačí správné těsnění, aby vám v tašce nic nevyteklo.

Tento typ krabiček oceníte zejména v případě studené svačiny do práce nebo školy. Také jsou vhodné například tehdy, pokud jídlo přenášíte jen na krátkou dobu a plánujete ho hned sníst.

Na trhu naleznete velké množství takových modelů. Jsou poměrně levné a prodávají se v desítkách barevných provedení.

Krabičky pro přenášení nebo uchovávání teplého jídla

U tohoto typu krabiček je již třeba počítat s vyšší cenou. Má totiž termo funkce a vlastnosti.

Nádobka by měla udržet teplo minimálně 2 – 3 hodiny. Vhodná je proto na teplé obědy nebo večeře.

Krabičky na chlazení potravin v chladničce

Většina klasických krabiček se může uskladňovat také v nižší teplotě v chladničce. Pravdou totiž je, že spotřebič jako chladnička nedosahuje příliš nízké teploty.

Krabičce na jídlo by proto neměl chlad ublížit.

Dávejte si však pozor na ukládání teplé krabičky do chladničky. Teplé jídlo byste do chladu ukládat neměli.

Může se znehodnotit. Plus, vyšší teplota jídla dokáže negativně ovlivnit spotřebič i samotnou krabičku. Může prasknout.

Krabičky na zamrazování potravin v mrazničce

Ty krabičky, které plánujete skladovat v mrazničce, musí být speciálně upraveny k tomu, aby zvládly nízkou teplotu.

Běžné typy by se při nízké teplotě mohly znehodnotit. Stejně jako při vysoké teplotě, praskly by.

Krabičky na jídlo musí být z kvalitního materiálu

Když už víte, jaké vlastnosti krabičky musí mít, je dobré přejít na samotný materiál. Nehledě na to, který typ potřebujete, musí být dostatečně kvalitní.

Nejčastěji se setkáváme s těmito materiály:

  • plast
  • polypropylen
  • sklo
  • bambus
  • nerezavějící ocel
  • keramika

Každý z těchto materiálů má jak své výhody, tak nevýhody. Plast je lehký. Vhodný k přenášení z místa na místo.

Pokud však chcete, aby vám nádoba vydržela déle, měli byste vsadit na polypropylen, který je odolnější.

Tento univerzální materiál lze použít jak v mikrovlnce, tak v myčce nádobí nebo v chladničce.

Zpravidla jej nemůžete použít k mražení potravin.

Sklo je kvalitní materiál, který dokáže udržet jídlo v teple dlouhé hodiny. Můžete jej vložit do mikrovlnky i do myčky.

Jeho nevýhodou je vyšší hmotnost a riziko rozbití.

Bambus je poměrně drahým materiálem, který se tak často nepoužívá. Jedná se však o ekologickou variantu.

Nerezová ocel má velké množství výhod jako například možnost ohřívání v mikrovlnce, mytí v myčce na nádobí a použití v chladničce i mrazničce.

Je ovšem také poměrně těžká. V porovnání se sklem se však jedná o bezpečnější materiál, protože při pádu se nerozbije.

Keramika je, velmi podobně jako sklo, odolným materiálem držícím teplo. Může se využívat ve všech spotřebičích a často jej najdeme v pěkných barevných provedeních.

Nevýhodou je vyšší hmotnost.

Při výběru materiálu se musíte odvíjet zejména od vlastností, které chcete, aby vám krabičky na jídlo poskytovaly.

Pro některé je důležité zahřívání v mikrovlnce, pro jiné zase možnost mytí v mikrovlnce nebo udržení tepla.

Způsob zavírání krabičky na jídlo

Způsobů zavírání je několik. Nejčastěji se však setkáte se dvěma:

  • klasické nacvakávací plastové víčko
  • systém s klipy

Klasické nacvakávací plastové víčko je praktické. Jednoduše se používá a poskytuje poměrně dobrý komfort.

Krabičky na jídlo s tímto typem víčka jsou nejlevnější.

Jeho nevýhodou je zejména to, že netěsní tak dobře, jako druhý typ. Máte-li v nádobě něco se šťávou, musíte si dávat pozor. Tekutina se velmi jednoduše dostane ven.

Na druhé straně systém s klipy je vhodný i na pokrmy s omáčkou nebo tekutá jídla, jako například polévky.

Těsnění je 100% spolehlivé.

Taková krabička je sice dražší, ale rozhodně se vyplatí. Můžete ji využít jak pro přenos, tak pro uchování potravin a pokrmů.

Krabičky na jídlo a jejich těsnění

Kromě samotného způsobu zavírání je důležité také těsnění dóz. U klasických typů se můžete setkat se dvěma možnostmi a to:

  • pevné
  • vložené

Pevné těsnění je 100% nepropustné. Je také dražší od toho vloženého, protože je kvalitnější a hygieničtější.

Za těsnění se nedostávají zbytky jídla a tím pádem ani bakterie. Nemají se tam dostat jako, protože těsnění se nevytahuje.

Je pevně zpracováno v dóze.

Naopak krabičky na jídlo s vloženým těsněním jsou propustné. Nejsou vhodné pro přenášení tekutých jídel.

Jsou také méně hygienické, protože těsnění lze vytáhnout ven. Pokud byste ho zapomněli vyčistit, mohli by se vám za ním ukládat mnohé bakterie.

Jídlo by se tak mohlo pokazit.

Jedním typem jsou ještě vakuové krabičky. Jedná se však spíše o samotné dózy, ve kterých skladujete jídlo na delší období.

Krabičky na jídlo se zpravidla používají jen na pár hodin, abyste si mohli přenést jídlo z domova do práce nebo školy.

Velikost krabičky na jídlo

Velikost závisí na tom, kolik jídel si chcete přenášet, případně jak velké porce.

Krabičky na trhu naleznete v mnoha velikostních provedeních. Některé jsou větší, jiné menší.

Příliš velké krabičky, které byste nevyužili, je však naprosto zbytečné kupovat. Nejsou praktické a nemuseli by se vám vejít do kabelky nebo tašky.

Krabičky na jídlo si vybírejte tak, aby byly kompaktní a nezabíraly příliš mnoho místa. Budete je totiž pravidelně přenášet z místa na místo.

Doplňky

Některé krabičky poskytují různé typy doplňků, jako například vidličky, nožíky nebo lžičky. Ty můžete nosit často se samotnou nádobkou.

Doplňky mají vytvořené místo, nejčastěji ve vrchní části, kde si je můžete uložit.

Tento typ je velmi praktický, protože člověk občas může na příbor zapomenout.

Plus, ne vždy na něj máte dostatek místa.

Spolu s krabičkou tak máte u sebe vždy vše, co potřebujete.

Kde koupit?

Krabičky na jídlo můžete koupit v mnoha obchodech se zaměřením na domácnost nebo kuchyňské potřeby.

Pokud byste si chtěli pořídit nějaké na internetových obchodech, širokou nabídku poskytuje například 4Home.cz nebo Alza.cz.

Shrnutí

Krabičky na jídlo jsou praktickými pomocníky. Svou svačinu, oběd či večeři tak můžete mít vždy u sebe.

Při výběru se setkáte s více typy. Vyberte si také podle našich rad ty nejlepší modely.

5/5 - (1 vote)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.