Losos obecný či atlantský je lahodná ryba, která je velmi oblíbená a dá se snadno nalézt na většině obchodů. Díky omega 3, vysoce kvalitním bílkovinám a bohatému obsahu minerálů se rozhodně vyplatí lososa přidat do svého jídelníčku.
Je jednoznačně jednou z nejvýživnějších potravin na naší planetě.
Tato populární ryba je nejen nabitá živinami, ale může také snížit určité rizikové faktory vzniku některých chorob.
Vyšší příjem omega 3 je spojen se sníženým rizikem některých chorob, jako jsou kardiovaskulární choroby, Alzheimerova choroba a další stavy.
A co víc, je to chutné, všestranné a široce dostupné jídlo.
V tomto článku prozkoumáme hlavní výhody konzumace lososa spolu s několika jednoduchými způsoby, jak jej přidat do vašeho jídelníčku.
Obsah článku
- Losos je skvělým zdrojem bílkovin
- Losos může pomoci při hubnutí
- Obsahuje zdravé omega 3 mastné kyseliny
- Zdravé těhotenství díky konzumaci lososa
- Může opravdu zlepšit náladu?
- Obsahuje astaxanthin
- Selen a další prospěšné složky
- Je losos zdravý?
- Může zlepšit zdraví kostí
- Losos je jedna z nejchutnějších ryb
- Způsoby přípravy lososa
- Recept na lososa
- Závěr
Losos je skvělým zdrojem bílkovin
100 gramů lososa obsahuje téměř 25 gramů bílkovin. Bílkoviny jsou nezbytné k tomu, aby pomáhaly vašemu tělu správně fungovat a jejich nedostatek může vést k úbytku svalové hmoty.
Losos, kterého dostanete v obchodech je většinou chován uměle na farmě a má více tuku než volněžijící losos.
Tím pádem obsahuje o něco méně bílkovin než pravý losos žijící ve volné přírodě. Bez ohledu na to, jedná se o vynikající zdroj vysoce kvalitních kompletních bílkovin, které poskytují všechny esenciální aminokyseliny, které vaše tělo potřebuje.
Proč se doporučuje jeho konzumace? Čtěte dál a dozvíte se!
Losos může pomoci při hubnutí
Častá konzumace lososa vám může pomoci zhubnout nadbytečné kilogramy a udržet si ideální váhu.
Stejně jako jiné potraviny s vysokým obsahem bílkovin pomáhá regulovat hormony, které kontrolují chuť k jídlu. To znamená, že se budete cítit sytý a nebudete mít chuť jíst dál.
100 GRAMŮ LOSOSA OBSAHUJE TÉMĚŘ 25 GRAMŮ BÍLKOVIN
Kromě toho se po konzumaci potravin bohatých na bílkoviny rychlost metabolismu dočasně zvýší.
Některé studie naznačují, že omega 3 tuky v lososu a jiných tučných rybách mohou podporovat hubnutí a snižovat břišní tuk u lidí s obezitou.
Toto vše platí v kombinaci s aktivním životním stylem a dostatkem pohybu.
Je třeba také zmínit, že losos má poměrně nízký obsah kalorií.
100 g porce uměle chovaného lososa (to je ten, kterého naleznete ve většině obchodů) má pouze cca 206 kalorií.
Obsahuje zdravé omega 3 mastné kyseliny
Losos je úžasným zdrojem omega 3 mastných kyselin.
Tento typ tuku je zdravý pro srdce a může snížit riziko zánětu. Omega 3 mastné kyseliny mohou také podpořit zdraví mozku.
Výzkum dokázal, že omega 3 nabízejí řadu dalších zdravotních výhod, včetně zmírnění příznaků suchého oka, pomáhají zvládat příznaky revmatoidní artritidy a tento tuk také zlepšuje kognitivní funkce.
Zdravé těhotenství díky konzumaci lososa
Omega 3, které se nacházejí v lososu (konkrétně DHA) jsou silně spojeny s vývojem mozku a nervového systému plodu.
Zjistilo se, že nedostatečný příjem omega 3 během těhotenství a kojení brání růstu mozku kojenců.
Tato ryba obsahuje méně rtuti než například tuňák nebo jiné ryby, což z něj činí dobrou volbu pro těhotné ženy. Nicméně, i přes jeho zdravotní benefity je třeba ho konzumovat s mírou.
Může opravdu zlepšit náladu?
Bílkoviny v lososu se skládají ze všech aminokyselin, včetně těch, které slouží jako prekurzory neurotransmiterů regulujících náladu (zdroj).
Konzumace ryb je spojena s nižším rizikem vzniku deprese. Omega-3 zdravé tuky v lososu jsou také prospěšné pro mozek a v několika studiích bylo zjištěno, že skutečně může ovlivnit zlepšení nálady.
Obsahuje astaxanthin
Astaxanthin je sloučenina spojená s několika silnými zdravotními účinky. Patří do skupiny karotenoidů. Právě díky této látce má losos svoji typickou červenou barvu.
Astaxanthin může snižovat riziko srdečních chorob snížením oxidace LDL (špatného) cholesterolu a zvýšením hladin HDL (dobrého) cholesterolu (zdroj).
PRÁVĚ DÍKY TÉTO LÁTKÉ MÁ LOSOS SVOU TYPICKOU ČERVENOU BARVU
Některé studie také naznačují, že astaxanthin může snižovat zánět, snižovat oxidační stres a chránit před hromaděním tuku v tepnách, což by mohlo potenciálně snížit riziko srdečních chorob (zdroj).
Kromě toho některé výzkumy zjistily, že astaxanthin spolupracuje s omega-3 mastnými kyselinami, které se nacházejí v lososu, a společně podporují ochranu mozku a nervového systému před různými záněty.
Selen a další prospěšné složky
Losos má obzvláště vysoký obsah selenu, důležité živiny, která se podílí na syntéze DNA, metabolismu hormonů štítné žlázy a reprodukčním zdraví.
Losos je navíc bohatý na vitamín B12, který je potřebný pro tvorbu červených krvinek a regulaci zdraví centrálního nervového systému.
Losos obsahuje vitamín A a několik vitamínů ze skupiny B. Je to jeden z mála přírodních potravinových zdrojů vitamínu D.
Jak jsme již výše zmínili, je bohatý na bílkoviny a několik minerálů včetně hořčíku, draslíku, fosforu, zinku a selenu. Losos v konzervě navíc obsahuje spoustu vápníku (kvůli jedlým kostem).
Je losos zdravý?
Ryby jsou již velmi dlouho považovány za zdraví prospěšné potraviny. Jak jsme výše zmínili, losos je bohatý na různé vitamíny a minerály.
Konzumace lososa může následující pozitivní vlivy:
- Podporuje zdraví srdce.
- Snižuje riziko osteoporózy.
- Zlepšuje náladu.
- Podporuje zdravé těhotenství.
- Může pomoci předcházet Alzheimerově chorobě.
- Optimální fungování vašeho mozku a nervového systému.
- Pomáhá kontrolovat váš krevní tlak a může také snížit riziko mrtvice.
- Pomáhá chránit zdraví kostí, snižuje protilátky štítné žlázy u lidí s autoimunitními onemocněními.
- Může potenciálně snížit riziko určitých typů rakoviny. (zdroj)
Může zlepšit zdraví kostí
Losos je skvělým zdrojem vitamínu D. Vitamin D je důležitá mikroživina, která hraje hlavní roli ve zdraví kostí tím, že podporuje vstřebávání vápníku.
Studie ukazují, že nízké hladiny vitamínu D mohou souviset se sníženou hustotou kostí.
Losos je jedna z nejchutnějších ryb
Losos je opravdu velmi chutný. Má unikátní a jemnou chuť s méně výraznou „rybací“ chutí než mnohé jiné druhy ryb.
Můžete si jej připravit na dušený, uzený, grilovaný, pečený nebo jiný způsob. Může se také podávat i syrový například v sushi nebo v lososovém tataráku.
Způsoby přípravy lososa
Mezi naše nejoblíbenější recepty patří naprostá klasika, která zvýrazní přirozené chutě této ryby.
Budete potřebovat pouze sůl, pepř a máslo.
Recept na lososa
Lososa si můžete umýt a osušit. Následně ho z vrchní strany (ne na kůži) osolte a opepřete podle chuti. Smažte jej na pánvi přibližně 4 minuty z každé strany. Pro ještě lepší chuť, doporučujeme připravit lososa na másle.
Další zdravé způsobů podávání lososa:
- Grilovaný losos
- Losos s omáčkou
- Losos s těstovinami
- Pošírovaný losos
- Pečený losos
- Uzený losos
- Losos v konzervě
- Syrový losos
Závěr
Losos je nutriční bomba, která poskytuje hned několik zdravotních benefitů.
Konzumace alespoň dvou porcí týdně vám může pomoci uspokojit vaše nutriční potřeby a snížit riziko vzniku více nemocí.
Losos je navíc chutný a můžete si jej připravit na různé způsoby.
Zahrnutí této zdravé ryby do vaší stravy může výrazně zlepšit kvalitu vašeho života a vaše celkové zdraví.