Látka jménem maltodextrin je v současnosti předmětem mnoha debat. Přestože se o ní velmi polemizuje, a to zejména v souvislosti s její bezpečností, je součástí mnoha zpracovaných potravin. Jsou to především různé omáčky, chipsy, pudinky nebo směsi na vaření.
Je to však především oligosacharid, který se používá ke zvýšení energetického příjmu, proto bývá také součástí mnoha proteinových prášků či instantních náhražek jídel nebo i sušeného mléka. O této doplňkové látce si více prozradíme v tomto článku.
Obsah článku
Kvalitní maltodextrin – TOP výběr
Co je to maltodextrin?
Maltodextrin je oligosacharid. Je to také zároveň jeden z nejznámějších druhů výživových doplňků pro sportovce a fyzicky aktivní lidi, který slouží ke zvýšení energetického příjmu.
TATO LÁTKA VZNIKÁ SPOJENÍM PĚTI MOLEKUL GLUKÓZY.
Dá se o něm říci, že je to komplex, který se skládá ze složených cukrů.
Po jeho užití má schopnost dodávat glukózu přímo do krevního oběhu a tím vhodně doplňuje svalový glykogen.
Maltodextrin představuje jistý mezistupeň mezi jednoduchými a komplexními sacharidy. Získává se z těchto látek:
- obilí,
- brambory,
- rýže.
Nejedná se však jen o jeden produkt, ale spíše o komplex produktů. Je to polysacharid, který je rozštěpen na kratší řetězce, které se skládají ze 3 až 19 molekul glukózy.
Hlavní výhody maltodextrinu:
- je to polysacharid, čili nezatěžuje trávení;
- rychle se štěpí na glukózu;
- je to ideální cukr pro zvýšení výkonu, ale také těsně po výkonu;
- dokáže vhodně doplnit roztok glukózy, a to bez zažívacích potíží.
V praxi je důležité poznamenat, že vazby glukózy jsou v řetězcích velmi slabé. Proto je maltodextrin pro sportovce tak vhodný.
Působí jako komplexní cukr, ale slabé vazby v řetězci mají schopnost se rychle štěpit na jednoduchou glukózu. Díky tomu dodává sportovcům při komplexním tréninku ještě více energie.
Charakteristika – maltodextrin
Maltodextrin je nejtypičtější než bílý prášek, který se vyrábí ze zmíněné kukuřice, rýže, bramborového škrobu nebo pšenice.
Je třeba zmínit i jednu důležitou nevýhodu, kterou je, že jde o zpracovanou potravinu. Přesto se mnozí odborníci shodují v tom, že je naprosto bezpečná.
Postup výroby maltodextrinu
V první řadě je třeba uvařit škrob, který se získává ze zmíněných surovin. Následně se do této směsi přidávají kyseliny nebo enzymy, díky kterým nastává třepení. Díky tomu se získává zmiňovaný bílý prášek.
Do určité míry maltodextrin připomíná známější kukuřičný sirup. Rozdíl je ovšem v tom, že kukuřičný sirup v sušině obsahuje mnohem více cukru.
Maltodextriny mají vysoký GI, který se pohybuje na úrovni 106 – 136, což je více, než v případě klasického cukru.
Právě proto zvyšují hladinu cukru v krvi, proto není tato látka vhodná pro diabetiky. Při větším příjmu se také ukládá ve formě tuku.
Použití maltodextrinu
Tento oligosacharid se mimo jiné v potravinovém průmyslu také používá jako zhušťovadlo.
Také dokáže zabránit krystalizaci a váže přísady dohromady. Právě proto jej lze nalézt v množství potravinách. Používá se také ke zlepšení chutě umělých sladidel.
Najdeme ho hlavně v těchto potravinách:
- ovoce z konzervy;
- zpracované dezerty;
- instantní pudinky;
- omáčky;
- salátové dresinky;
- práškové nápoje;
- pečivo;
- jogurty;
- různé druhy sladkostí.
Dokonce je ho možné v současnosti nalézt také v produktech osobní hygieny či různých krémech nebo kosmetice na vlasy.
Jak užívat maltodextrin
Snažte se tuto látku užívat jen v případě, že sportujete. Jinak pro vaše tělo nemá až tak velký význam. Zde je několik tipů, jak jej užívat:
- Ráno po probuzení – první ze způsobů, kdy můžete tento oligosacharid užívat je hned, jak se vzbudíte. Tento způsob je pro některé sportovce přímo ideální, protože do vašeho těla dostanete rychlé sacharidy hned po probuzení, kdy je vaše tělo zbaveno všech kalorií po spánku. Díky tomu získá vaše tělo dostatek energie;
- Před tréninkem – toto je pravděpodobně ten nejčastější způsob užívání maltodextrinu. Hlavně, cvičíte-li po již tak náročném fyzickém dni, není snadné se motivovat. Proto může být právě účinné přidat do stravy před tréninkem maltodextrin jako zdroj další energie.
- Během dlouhého tréninku – někteří sportovci trénují například na maratón nebo mají před sebou extra náročný a dlouhý fyzický trénink. Právě v těchto chvílích je nezbytné doplnit energii. Maltodextrin je pak jedna z účinných látek, jak tělu dopřát energii, ale zároveň nezapříčinit pocit dehydratace. Budete díky němu trénovat lépe, neboť pocítíte okamžitě nárůst energie.
- Po tréninku – sportovci zvyknou po tréninku konzumovat sacharidy, a to zejména proto, aby si doplnili spálený svalový glykogen. Během cvičení je hlavním zdrojem energie právě glykogen ze svalů. Glykogen je zásoben formou glukózy, složený z dlouhých řetězců molekul glukózy s mnoha větvemi. Glukóza se odlomí z řetězce glykogenu podle potřeby generování ATP, který transportuje chemickou energii a je důležitý pro svalové kontrakce. Několik výzkumů ukazují, že vynikající způsob, jak doplnit glykogenové zásoby po tréninku, je co nejdříve spotřebovat sacharidy s vysokým glykemickým indexem. Právě proto mnohé proteinové nápoje obsahují cukr, který stimuluje maltodextrin.
Nežádoucí účinky maltodextrinu
Je určitě na místě říci si v tomto případě něco io možných nežádoucích účincích této látky, které se potenciálně mohou vyskytnout. Jsou to zejména tyto účinky:
- vysoký glykemický index – v tomto případě to znamená, že hladina cukru v krvi může velmi snadno a rychle stoupnout. Může také podporovat růst nezdravých bakterií, které by teoreticky mohly poškozovat střeva;
- také se potenciální může zvýšit výskyt zánětlivých onemocnění;
- alergické reakce;
- nevysvětlitelné přibývání na váze;
- nadýmání.
Tyto nežádoucí účinky se však pochopitelně tak, jako u jiných látek a potravin, musí uvádět.
Faktem je, že maltodextrin je součástí mnoha polotovarů a jídel a mnoho z nás ho konzumují i bez toho, aby o tom vůbec věděli.
Dávkování maltodextrinu
Pokud používáte práškový maltodextrin, je vhodné jej dávkovat v této formě: 30 g maltodextrinu rozmíchejte v 500 ml vody (2 rovno naplněné odměrky). Jednotlivé množství v jednotlivých fázích a časech užívejte následovně:
- Před tréninkem: ideální 30 – 45 minut před tréninkem
- Během tréninku: můžete jej přidat do nápoje
- Při vytrvalostním výkonu: jej používejte ideálně až ve druhé polovině tréninku, kdy už tělu chybí energie, případně během přestávek.
- K regeneraci po výkonu: nejvhodnější je jej užívat do 40 minut po výkonu, avšak neužívejte více než 50 g na jednu dávku.Maltrodextrin je vhodný pro tyto skupiny lidí:
- pro sportovce jako zvláštní doplněk;
- pro lidi, kteří jsou fyzicky aktivní, a kteří potřebují zvýšit energetický příjem;
- pro každý vyčerpaný organismus;
- pro starší lidi.
Způsob použití maltodextrinu
Existuje také řada způsobů, jak lze tento oligosacharid užívat. Je možné, že je již součástí mnoha energetických nápojů.
Také jej lze přidat jako prášek do vody, mléka, džusu nebo do proteinového nápoje. Také je velmi oblíbený jako součást snídaně, a to například ve formě jeho přidání do tvarohu, jogurtu nebo ovesných vloček.
Konzumace maltodextrinu se tedy není třeba bát. Obecně jej lze považovat za bezpečnou látku, a to zejména tehdy, pokud se to s jeho konzumací nepřehání.
Zejména v případě sportovců je důležité, aby jeho konzumaci příliš nenavyšovaly. Jedná se o složitý sacharid – oligosacharid či polysacharid.
Samo o sobě není tak škodlivý, jako je jeho škodlivost či bezpečnost spíše dána způsobem výroby a zdrojem, ze kterého pochází. Obecně se mu nejvíce vyčítá vysoký glykemický index, což způsobuje, že při jeho požití se vyplaví velké množství inzulínu, což při dlouhodobém podávání může vést až k inzulínové rezistenci.
Necháme však na vašem vlastním uvážení, zda jej budete užívat nebo ne.