Nahradit klasickou mouku může být tvrdý oříšek. Pokud nejste nováček ve fitness světě, pravděpodobně jste už slyšeli o mandlové mouce. Mandlová mouka, se vyrábí z mletých mandlí a je populární alternativou k běžné mouce. Stále se stává oblíbenější ve světě zdravého stravování. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o mandlové mouce a jejích výhodách.
Obsah článku
- Nejlepší mandlová mouka
- Co je to mandlová mouka?
- Proč je mandlová mouka lepší než většina jiných muk
- Mandlová mouka je neuvěřitelně výživná
- Mandlová mouka je lepší pro váš krevní cukr
- Mandlová mouka je bez lepku
- Mandlová mouka může pomoci snížit LDL cholesterol a krevní tlak
- Jak používat mandlovou mouku při pečení a vaření
- Jak je to v porovnání s alternativami?
- Závěr
Nejlepší mandlová mouka
Mouky, které jsme pro vás vybrali jsou vyrobeny z nejkvalitnějších mandlí. Díky svému jemnému mletí mají hladkou a jemnou konzistenci.
Každá mouka z našeho žebříčku je také bohatá na bílkoviny a vlákninu, což z ní činí skvělou alternativu k běžným moukám.
Co je to mandlová mouka?
Jak už název napovídá, mandlová mouka se vyrábí z mletých mandlí.
Proces zahrnuje blanšírování mandlí ve vroucí vodě, aby se odstranily slupky, poté následuje jejich rozemletí a prosévání. Tak vznikne čistá a jemná mouka.
Je bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály a je považována za jednu z nejlepších alternativ k běžným moukám.
O jejím nutričním složení se dozvíte později v článku.
Tato mouka je také vhodná pro diabetiky, protože obsahuje méně sacharidů než běžné mouky.
Mandlová mouka není totéž jako mandlová moučka, přestože jejich názvy se někdy používají zaměnitelně.
Moučka se vyrábí mletím mandlí i se slupkou, výsledkem čehož je hrubší mouka.
Tento rozdíl je důležitý v receptech, kde textura činí velký rozdíl.
Mandlová mouka se vyrábí z mandlí bez slupky, které se pomelou a prosejí na jemnou mouku.
Proč je mandlová mouka lepší než většina jiných muk
Tato mouka je oblíbenou alternativou tradiční pšeničné mouky.
Má nízký obsah sacharidů, je nabitý živinami a má mírně sladší chuť.
Poskytuje také více benefitů než tradiční pšeničná mouka, jako je snížení „špatného“ LDL cholesterolu a inzulínové rezistence (1).
Tento článek zkoumá zdravotní přínosy mandlové mouky a zda je lepší alternativou k jiným druhům mouky.
Mandlová mouka je neuvěřitelně výživná
Mandlová mouka je bohatá na živiny. Jedna dávka (cca 1/4 šálku) obsahuje:
- Kalorie: 163
- Tuky: 15 gramů
- Bílkoviny: 7 g
- Sacharidy: 5 g
- Cukry: 1 g
- Vláknina: 3 gramy
- Vitamin E
- Mangan
- Hořčík
- Měď
- Fosfor
Taková mouka je obzvláště bohatá na vitamín E, skupinu sloučenin rozpustných v tucích, které v těle působí jako antioxidanty.
Zabraňují poškození škodlivými volnými radikály, které urychlují stárnutí a zvyšují riziko srdečních chorob a rakoviny.
Ve skutečnosti několik studií spojuje vyšší příjem vitamínu E s nižším výskytem srdečních chorob a Alzheimerovy choroby (2).
Hořčík je další živinou, která má široké zastoupení v mandlové mouce. Podílí se na mnoha procesech ve vašem těle a může poskytnout několik výhod.
Mezi některé patří například zlepšené kontroly hladiny cukru v krvi, snížené inzulínové rezistence a nižšího krevního tlaku.
Mandlová mouka je lepší pro váš krevní cukr
Potraviny vyrobené z rafinované pšenice mají vysoký obsah sacharidů, ale nízký obsah tuku a vlákniny.
To může způsobit vysoké skoky v hladině cukru v krvi, po kterých následují rychlé poklesy, které mohou způsobit únavu, hlad a chuť k jídlu s vysokým obsahem cukru a kalorií.
Naopak mandlová mouka má nízký obsah sacharidů a zároveň vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny.
Tyto vlastnosti jí dodávají nízký glykemický index, což znamená, že pomalu uvolňuje cukr do krve a poskytuje kvalitní zdroj energie.
Jak již bylo zmíněno výše, mandlová mouka obsahuje pozoruhodně vysoké množství hořčíku. Tento minerál hraje ve vašem organizmu stovky různých úkolů včetně kontroly hladiny cukru v krvi.
Odhaduje se, že 27–39 % lidí s diabetem 2. typu má nedostatek hořčíku a jeho náprava prostřednictvím stravy nebo doplňků může výrazně snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit funkci inzulínu.
Ve skutečnosti se schopnost mandlové mouky zlepšit funkci inzulínu může vztahovat i na lidi bez diabetu 2. typu, kteří mají buď nízkou hladinu hořčíku, nebo normální hladinu hořčíku, ale mají nadváhu.
Mandlová mouka může být pro vaši hladinu cukru v krvi lepší než běžné mouky, protože má nízký glykemický index a je bohatá na hořčík. Je to velmi dobrá nízkosacharidová alternativa, což ji činí ideální pro lidi, kteří se snaží zhubnout.
Mandlová mouka je bez lepku
Pšeničná mouka obsahuje bílkovinu zvanou lepek. Pomáhá těsto zůstat pružné a zachycuje vzduch během pečení, takže nakyne a bude nadýchané.
Lidé, kteří mají celiakii nebo intoleranci na lepek, nemohou jíst potraviny s lepkem, jelikož jejich tělo to považuje za škodlivé a brání se alergickou reakcí.
U těchto lidí tělo vytváří autoimunitní odpověď na odstranění lepku z těla. Tato reakce má za následek poškození střev a může způsobit příznaky, jako je nadýmání, průjem, ztráta hmotnosti, kožní vyrážky a únava (3).
Naštěstí mandlová mouka neobsahuje pšenici ani lepek, což z ní činí skvělou alternativu na pečení pro ty, kteří netolerují pšenici nebo lepek.
Přesto je stále důležité zkontrolovat balení mandlové mouky, kterou kupujete. Zatímco mandle jsou přirozeně bezlepkové, některé produkty mohou obsahovat přidaný lepek.
Mandlová mouka je přirozeně bezlepková, což z ní činí skvělou alternativu k pšeničné mouce pro ty, kteří mají celiakii nebo intoleranci na lepek.
Mandlová mouka může pomoci snížit LDL cholesterol a krevní tlak
Je dobře známo, že vysoký krevní tlak a „špatný“ LDL cholesterol jsou rizikové markery srdečních chorob.
Nemoci srdce jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí.
Naštěstí to, co jíte, může mít velký vliv na váš krevní tlak a cholesterol, přičemž mnohé studie ukazují, že mandle mohou být docela prospěšné pro obě.
Analýza pěti studií zahrnujících 142 lidí zjistila, že ti, kteří jedli více mandlí, zaznamenali průměrný pokles LDL cholesterolu o 5,79 mg/dl (zdroj studie).
Ačkoli několik studií ukazuje, že konzumace mandlí může pomoci snížit krevní tlak, nejsou konzistentní. V této oblasti je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se dospělo k jasnějším závěrům.
Jak používat mandlovou mouku při pečení a vaření
Mandlová mouka se používá stejně jako klasická mouka. Ve většině receptů na pečení můžete jednoduše nahradit běžnou pšeničnou mouku mandlovou moukou.
Může se také použít místo strouhanky na obalování masa, jako jsou ryby, kuřecí a hovězí maso.
Nevýhodou použití mandlové mouky oproti pšeničné mouce je, že pečivo má tendenci být méně nadýchané a má hustší strukturu.
Je to způsobeno tím, že lepek v pšeničné mouce pomáhá těsto natahovat a zachycuje více vzduchu, což pomáhá kynutí pečiva.
Mandlová mouka má také vyšší obsah kalorií než pšeničná mouka, obsahuje 163 kalorií v jedné dávce (cca 30 gramů), zatímco pšeničná mouka obsahuje 102 kalorií.
Tato mouka může nahradit pšeničnou mouku v poměru 1:1. Protože mandlová mouka neobsahuje lepek, vaše výrobky budou hutnější a méně nadýchané než ty, které jsou vyrobeny z klasické mouky.
Jak je to v porovnání s alternativami?
Mnoho lidí používá mandlovou mouku namísto populárních alternativ, jako je pšeničná nebo kokosová mouka. Níže jsou uvedeny informace o srovnání.
Pšeničná mouka
Mandlová mouka má mnohem nižší obsah sacharidů než pšeničná mouka, ale vyšší obsah tuku.
Bohužel to znamená, že mandlová mouka má vyšší obsah kalorií. Vynahrazuje to však tím, že je neuvěřitelně výživná.
Jedna dávka mandlové mouky vám poskytne dostatečné množství denních hodnot vitamínu E, manganu, hořčíku a vlákniny.
Mandlová mouka je také bezlepková, zatímco pšeničná mouka ne, takže je to skvělá volba pro lidi s celiakií nebo intolerancí na pšenici.
Při pečení může mandlová mouka často nahradit pšeničnou mouku, přestože výrobky z ní jsou méně nadýchané a hutnější, protože neobsahuje lepek.
Kyselina fytová, antinutrient, je také více zastoupena v pšeničné mouce než v mandlové mouce, což vede k horšímu vstřebávání živin z potravin.
Váže se na živiny, jako je vápník, hořčík, zinek a železo, a snižuje míru, do jaké je může vaše střevo absorbovat.
I když mandle mají přirozeně vysoký obsah kyseliny fytové ve slupce, mandlová mouka tomu tak není, protože v procesu blanšírování ztrácí slupku.
Kokosová mouka
Stejně jako pšeničná mouka má kokosová mouka více sacharidů a méně tuku než mandlová mouka.
Obsahuje také méně kalorií než mouka z mandlí, ale mandlová mouka obsahuje více vitamínů a minerálů.
Mandlová mouka i kokosová mouka jsou bezlepkové, ale s kokosovou moukou se obtížněji peče, protože velmi dobře absorbuje vlhkost a může způsobit, že struktura pečiva bude suchá a drobivá.
To znamená, že při použití kokosové mouky budete možná muset do receptů přidat více vody.
Kokosová mouka má také vyšší obsah kyseliny fytové než mandlová mouka, což může snížit množství živin, které může vaše tělo absorbovat z potravin, které ji obsahují.
Mandlová mouka má nižší obsah sacharidů a je bohatší na živiny než pšeničná a kokosová mouka.
Závěr
Mandlová mouka je skvělou alternativou k moukám na bázi pšenice.
Je nabitá živinami a poskytuje mnoho potenciálních výhod, včetně sníženého rizika srdečních chorob a zlepšené kontroly hladiny cukru v krvi.
Hlavní výhodou je to, že je bezlepková, což z ní činí skvělou volbu pro lidi s celiakií nebo intolerancí na pšenici.
Pokud hledáte mouku s nízkým obsahem sacharidů, která je bohatá na živiny, mandlová mouka je skvělou volbou.