DomůVýživaSkyr - Co to je? + účinky na svaly (OVĚŘENO)

Skyr – Co to je? + účinky na svaly (OVĚŘENO)

Bílý, smetanový či řecký jogurt. Toto všechno jste už pravděpodobně slyšeli a také ochutnali. Znáte však bílkovinnou bombu, která se skrývá pod jménem skyr? Pokud ne, tak pozorně čtěte. Možná jste právě objevili nového pomocníka nejen při budování svalů.

Co je to skyr?

Skyr je fermentovaný mléčný výrobek, který pochází ze severských zemí. Před 1000 lety ho obyvatelé Norska donesli do Finska, odkud se postupem času rozšířil do celého světa.

Přestože je skyr podobný hustému jogurtu a dokonce i chutná podobně, není to jogurt. Má mnohem kyselejší a výraznější chuť než tradiční bílý jogurt.

Skyr VERZUS jogurt

Přestože se dost často polemizuje o tom zda je skyr jogurt, pravda je v tomto případě jednoduchá. Skyr není jogurt a od jogurtu jej odlišují dvě základní podmínky.

Jogurtové kultury

Aby mohl být jogurt pravým jogurtem, je třeba, aby obsahoval nejméně 107 zárodků jogurtové kultury. Tuto podmínku však skyr nesplňuje. Rovněž při výrobě skyru je použita jiná bakteriální kultura, než při výrobě klasického jogurtu.

skyr a borůvky

Odstředění syrovátky

V druhém případě jde o odstředění syrovátky. Při výrobě skyru je nutné odstředit syrovátku po fermentaci mléka, což se podobá i výrobě tzv. řeckého jogurtu. Tento proces tak zajistí zmiňovaný vysoký obsah bílkovin.

Skyr je bílkovinná bomba (bohatý na bílkoviny)

Skyr představuje bílkovinnou bombu. Obsahuje mnohem více bílkovin, než jiné druhy mléčných výrobků. A to přibližně 11 gr bílkovin na 100 g výrobku. To v tomto případě zajišťuje jeho sušina, kterou tvoří zejména velmi koncentrovaná mléčná bílkovina. Jedná se přibližně o více než 10 %.

Na mléčnou bílkovinu je v tomto případě navázáno vysoké množství biodisponibilního mléčného vápníku, který je prospěšný také ke stavbě zdravých kostí a zubů.

bílkoviny

Skyr obsahuje množství výživných látek, vitamínů a minerálů. Přesný obsah živin se vždy liší podle značky produktu. Obecně však skyr kromě bílkovin, sacharidů a případných tuků obsahuje také:

  • Fosfor
  • Vápník
  • Riboflavin
  • Vitamin B12
  • Draslík

Další jeho charakteristikou je přirozeně nízký obsah tuku. A přestože skyr přirozeně neobsahuje tuky, během zpracování se do něj někdy přidává i smetana. A ta v něm může tento obsah tuku mírně zvýšit.

Proč skyr zařadit i do jídelníčku – výhody a nevýhody skyru

Jelikož skyr obsahuje vysoké množství bílkovin ai jiných prospěšných látek, přináší s sebou i určité zdravotní výhody a benefity.

Jaké jsou výhody a zdravotní benefity, které s sebou používání skyru přináší?

Udržuje váš hlad na uzdě

Jste večer hladový a snídaně je ještě daleko? Dopřejte si na večeři skyr. Díky vysokému obsahu bílkovin vás zasytí opravdu na dlouhé období.

K jeho výrobě je potřeba 3 až 4krát více mléka než k výrobě jogurtů, což vede k vyššímu obsahu bílkovin s vysokým obsahem živin. To vede ke snížení chuti k jídlu, ale zároveň i ke snížení počtu přijatých kalorií o 100 za den.

Skvělý pomocník při hubnutí

Jedním z největších výhod skyru je jeho vysoký obsah bílkovin. A právě bílkoviny jsou velmi oblíbených a žádaným složením v potravinách při redukčních dietách. A to z toho důvodu, že pomáhají zachovat aktivní tělesnou hmotnost, tedy svalovou hmotu.

To také vede ke snížení pravděpodobnosti vzniku jo-jo efektu. A to na základě bazálního metabolismu, který při hubnutí s vyšším zastoupením bílkovin klesá.

Jistá studie, která se věnovala zkoumání bílkovin zase naznačuje, že bílkoviny mohou stimulovat termogenezi vyvolanou stravou. To způsobí zvýšení míry vašeho metabolismu, což umožní tělu spálit po jídle více kalorií.

Pomáhá udržet vaše kosti zdravé

O tom, že na zdravé kosti a zuby potřebujete dostatek vápníku určitě víte. Víte ale také to, že tělo si tento vápník neumí vyrobit samo? A právě proto potřebujete do své stravy zařadit potraviny bohaté na vápník. A jednou z těchto potravin je i skyr.

Skyr je potravinou bohatou na vápník a ten je v těle uložen v kostní hmotě a zubní tkáni. Vápník spolu s fosforem udržuje kostní hmotu silnou a hustou, tedy jde o denzitu kostní hmoty.

Přestože je vápník zastoupen i v jiných mléčných potravinách, ve skyře má svůj opravdu velký podíl. Pro příklad, 1 balení tradičního skyru dodá vašemu tělu až 16 % doporučené denní dávky vápníku. A to je opravdu pěkné číslo.

Posiluje srdečně-cévní systém

Onemocnění srdce představuje velmi častou příčinu úmrtí po celém světě.

Jak předejít tomuto riziku a udržet si vaše srdce a cévy vitální? Sáhněte po skyru.

Mléčné výrobky v tomto případě významně pomáhají ke snížení krevního tlaku. Tento efekt je mléčným výrobkům často připisován díky minerálním látkám, které jsou v nich obsaženy. Jedná se o minerální látky jako vápník, draslík a hořčík.

Další výhodou skyru je oproti ostatním mléčným výrobkům i jeho nulový obsah tuku.

Kontroluje zdravou hladinu cukru v krvi

Skyr je bohatý na bílkoviny, ale zároveň hubený na sacharidy. A právě velké množství sacharidů s vyšším glykemickým indexem může dostat vaši hladinu cukru v krvi do nerovnováhy. Skyr je v tomto procesu nápomocný, a to tak, že pomáhá při kontrole hladiny krevního cukru – glykémií.

Příkladem vhodné kombinace sacharidů a bílkovin mohou být ovesné vločky, čerstvé ovoce a skyr. Bílkoviny zpomalí vstřebávání cukru po jídle, což pomáhá lepší kontrole cukru v krvi a ke snížení glykémie.

Rovněž si tradiční bílý skyr osladíte šťavnatým ovocem a váš ranní snídaňový rituál okamžitě dostane úplně jiný rozměr.

Cvičení a budování svalů

Základním prvkem při budování svalové hmoty jsou proteiny, které je důležité přijímat zejména při zvýšené zátěži a dietách. V tomto směru platí, že čím vyšší příjem bílkovin člověk má, tím více svalů a síly získá. A právě skyr je výborným zdrojem těchto potřebných bílkovin.

velky biceps

Mezi populární značky skyru patří:

  • Tesco low fat skyr
  • Milko
  • Ehrmann
  • Pilos

Skyr není pro každého

Přestože je skyr výborným zdrojem bílkovin a jiných prospěšných látek, není vhodný pro všechny lidi.

Skyr je vyroben z mléka, což může být problém pro lidi, kteří jsou alergičtí na kasein nebo syrovátku. Jedná se o 2 proteiny nacházející se v mléce, kterým by se měl tento typ lidí vyhýbat. V případě intolerance na laktózu není jisté, zda skyr představuje vhodný pokrm pro tento typ lidí.

Laktóza je v tomto případě druh cukru, který se nachází v mléce. Asi 90% obsahu laktózy je v procesu výroby skyru odstraněn. To znamená, že malé množství skyru nemusí těmto lidem ublížit.

Je to ovšem individuální, proto se před konzumací skyru poraďte se svým lékařem.

Jak vytěžit ze skyru maximum

Velkou výhodou tradičního skyru je jeho snadná kombinovatelnost s různými jídly. Můžete si ho připravit jako dezert na sladký způsob či jako slanou pochoutku. Ovšem i samotný skyr bez přídavných ingrediencí má své kouzlo.

Tradičně se skyr konzumuje smíchaný s několika lžícemi mléka či cukru, aby získal mírně sladkou chuť. Můžete si ho ochutit různými sladidly jako cukr, med, džem či umělá sladidla. Rovněž je vyhledávaným pokrmem právě k snídani.

Ráno si jej můžete připravit ideálně s ovocem (zejména s bobulovým), výborně chutná is lívanci či palačinkami. Nebo si z něj můžete udělat husté ovocné smoothie, ve kterém právě mléko nahradíte zdravým skyrem. Hodí se také jako alternativa k mascarpone nebo riccote v cheesecakeech.

Ve slané verzi je využíván například jako dresink na zeleninové saláty. Tímto způsobem ze salátu uděláte plnohodnotné jídlo a dodáte mu potřebné množství bílkovin.

Rovněž jej můžete použít i jako marinádu na maso nebo k rybě. Pokud jste fanouškem omáček či hustých polévek, skyr může v tomto případě sloužit i jako alternativa ke smetaně či jogurtu do těchto jídel.

bílkoviny

Jednoduchý recept na dezert se skyrem a ovocem

Ingredience

  • 2 sáčky organického ovocného čaje (echinacea a bez)
  • 2 banány
  • 1 velký plátek ananasu
  • 100 g mražených míchaných bobulí
  • 200 g skyra
  • 4 lístky bazalky nebo máty
  • ½ šálku granoly
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 50 g čerstvého ovoceIngredience

Postup

Čaj louhujte ve 2 šálcích horké vody 10 minut, následně sáčky vyjměte. Čaj následně rozmixujte v kuchyňském robotu s banány, ananasem, mraženými bobulemi, skyrem a bazalkou do hladka.

Takto rozmixovaný skyr vložte do mísy a na vrch ho ozdobte granolou, dýňovými semínky či jiným oblíbeným ovocem.

Přejeme dobrou chuť!

3.9/5 - (7 votes)

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Jakub
Jakubhttps://www.fitnesaci.cz
Sportu se věnuji odmalička. Hraju fotbal a ve volném čase rád cvičím. I proto jsem se rozhodl založit tento web. Neustále se v této problematice vzdělávám. V mých článcích se budu snažit přiblížit vám můj pohled na věc.